Radnice v Třešti chystá debatu o změně hranic památkové zóny

Zdroj
Věra Stejskalová
Vložil
ČTK
11.12.2013 23:15
Jihlava

Jihlava - Radnice v Třešti se chystá zahájit debatu o změně hranic městské památkové zóny. Teď do ní patří i část sídliště s panelovými domy. Rozhodnout o tom ale může jen ministerstvo kultury, které zónu v roce 1995 vyhlásilo. Novinářům to dnes řekl třešťský starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL). Diskusi o památkové zóně vyvolal majitel domu v centru, který se při opravách dostal do střetu s památkáři. Radnici pak požádal o zrušení zóny.
    Starosta uvedl, že stěžovateli nejde ani tak o rušení zóny, ale o vyjasnění pravidel. K tomu by měla přispět schůzka se zástupci radnice a památkářů počátkem příštího roku. "Chtěli bychom sjednotit pravidla, jak mají lidé při opravách postupovat," řekl Hynk. Výsledkem podle něj možná bude i požadavek na změnu hranic zóny, která zahrnuje přes čtvrtinu území města. Zónu by však starosta nerušil. "Je to značka historie, která tím městem prošla," zdůvodnil.
    Památkářům prý vadí, že stěžovatel použil při opravě střechy betonovou krytinu místo keramických tašek, za to mu hrozí pokuta. Ve městě to údajně není jediný případ, kdy lidé při opravách podle památkářů chybovali. Na omezení narazilo i město při plánování obnovy zeleně na sídlišti, doplnil starosta.
    O redukci městské památkové zóny na menší rozlohu už usiluje radnice v Ledči nad Sázavou. Pro tento krok získala i podporu od obyvatel. V lednové anketě bylo pro omezení zóny 95 procent z 1951 platných hlasů. Zóna byla stanovena v roce 2003. Podle radnice je příliš široká a zahrnuje i budovy z 80. let minulého století.
    Hranice některých památkových zón by se skutečně mohly změnit, protože památkáři začínají pracovat na revizi chráněných památkových území v celé zemi. Tomáš Vícha z telčského pracoviště Národního památkového ústavu uvedl, že se odborníci už zabývají Ledčí nad Sázavou. K tomu, že byly zóny vymezeny příliš velkoryse, by podle jeho názoru mohli dospět kupříkladu v Novém Městě na Moravě, kde zasahuje do panelového sídliště, nebo u žďárské Zelené hory, kde ochranné pásmo zahrnuje i továrnu.
    Problémy, které se objevily v třešťské památkové zóně, Vícha nepovažuje za nic výjimečného, podobné jsou i jinde; lidé třeba nechápou, proč si nemohou dát plastová okna. "Asi je to přirozené, že ne všichni chápou význam tohoto institutu a možnosti, které skýtá historickým městům," řekl. Památkové zóny chrání centra měst před nevhodnými zásahy a stavebními úpravami. Některé radnice je považují za prestižní záležitost, dodal Vícha. Na obnovu památek v zónách lze čerpat dotace z programu regenerace.
0 komentářů
přidat komentář