Plzeň se chystá vrátit státu dům s Loosovým interiérem

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
11.12.2013 22:40
Plzeň

Plzeň - Plzeň se chystá vrátit zpět ministerstvu obrany budovu bývalé vojenské správy v Klatovské ulici 19, jejíž součástí jsou cenné interiéry Adolfa Loose. Město nemá potřebných 90 až 100 milionů korun na rekonstrukci objektu, který získalo od státu bezplatně v roce 2005. ČTK to dnes potvrdil primátor Martin Baxa (ODS). Odborníci ale upozorňují, že pokud návrh zastupitelé ve čtvrtek schválí, připraví se Plzeň o jedno z klíčových děl slavného architekta.
    "Je to dílo světově uznávaného architekta, které má mimořádnou hodnotu. Přijíždějí se na něj dívat delegace ze zahraničí. Prováděl jsem tam například v rámci mimořádné prohlídky delegaci z královské komory britských architektů i z vídeňské vysoké školy uměleckoprůmyslové," řekl ČTK Karel Zoch z odboru památkové péče města. Klíčovým prostorem objektu je hudební pokoj obložený mramorem, v němž se uplatňují základní Loosovy myšlenky a požadavky na architekturu interiérů.
    Podle Baxy je důvodem pro vrácení objektu nedostatek peněz na jeho generální opravu, ale i to, že pro něj chybí využití. V minulosti plánované funkce jsou podle primátora nereálné, například American Center, jež tam mělo být, je v konkurzu, prostory pro Muzeum generála Pattona má město jinde. "Mělo tam být i Muzeum totality a Válečné historie Plzně, to byly projekty, které už ve své době měly dost neurčité obrysy," řekl Baxa. Město by podle smlouvy vše mělo stihnout do roku 2015, což je nemožné.
    "Měla jsem snahu, aby se to zrekonstruovalo alespoň částečně, byla se s technickými úřady na objekt podívat. Spočítaly mi minimální cenu na opravu asi 60 milionů Kč," uvedla náměstkyně primátora Eva Herinková (ČSSD). Podle ní je v tom, že se objekt vrátí, víceméně shoda.
    "Převzít si barák, nechat ho chátrat a pak vrátit, to mi přijde zvláštní. Loos má být přitom jeden ze základních pilířů města pro rok 2015," kritizuje krok zastupitel Michal Vozobule z TOP 09.
    Podle Davida Růžičky, který se dlouhodobě věnuje Loosovi v Plzni jako publicista a současně se snaží jako aktivista jeho interiéry v rámci možností oživit, se vrácením objektu naruší možnost širší prezentace souboru Loosových interiérů v Plzni. "Cena plzeňského Loosovského souboru spočívá především v dochovaném celku jednotlivých realizací," uvedl. Plzeň se může v tomto srovnávat s Vídní, počtem dochovaných Loosových realizací předčí Prahu. Podle Růžičky může být i ohrožen interiér.
    Pokud zastupitelé řeknou ano, město budovu oficiálně nabídne zpět ministerstvu, které už s vrácením předběžně souhlasilo.
0 komentářů
přidat komentář