Zchátralý areál Obecního dvora se začne opravovat už letos

Vložil
ČTK
11.12.2013 22:35
Praha

Ricardo Bofill Levi

Praha - Zchátralý areál Obecního dvora nedaleko pražského Haštalského náměstí na Starém Městě se začne opravovat během pár dnů. Investor Around Inside získal stavební povolení na luxusní rezidenční projekt s 12 rezidencemi. S přípravnými stavebními pracemi chce začít ještě letos, informoval dnes ČTK. Přestavba by měla být hotova na konci roku 2015.
    Developer chce v areálu lemovaném ulicemi Kozí, U Milosrdných a U Obecního dvora postavit 12 luxusních rezidencí, soukromý areál se zelení o rozloze 1300 metrů čtverečních a podzemní parkoviště pro rezidenty. První zájemce už získal. "Ještě před získáním stavebního povolení jsme prodali dva apartmány a registrujeme vážný zájem o několik dalších. Očekáváme, že se zahájením výstavby se zájem o projekt ještě zvýší," uvedla jednatelka společnosti Catherine Nardin.
    Velikost rezidencí začíná na 131 metrech čtverečních, největší bude mít 412 metrů čtverečních. Cena za metr čtvereční začíná na 140 tisících korun bez DPH. Projekt zpracoval španělský architekt Ricardo Bofill.
    Obecní dvůr byl postaven v 16. století, další křídla vznikla později. Je tvořen souborem tří barokních a jedné klasicistní budovy. Místo se údajně stalo předlohou pro romány o Rychlých šípech od Jaroslava Foglara. V Obecním dvoře strávili část života český malíř Josef Mánes a rakouský matematik a fyzik Christian Doppler. Současná podoba areálu pochází z poloviny 19. století.
    Areál ještě v roce 2008 patřil pražskému magistrátu, poté postupně vystřídal několik majitelů. Do rukou současného investora se zpustlá památka dostala v polovině roku 2011.
    V Obecním dvoře kdysi bývalo zázemí hasičů a komunálních služeb. V minulém století připadla část areálu teplárnám, město ji získalo zpět v soudním sporu. V srpnu 2002 budovy zasáhla povodeň. Od té doby jsou v podstatě prázdné.
0 komentářů
přidat komentář

Související články