Brno vyčlenilo peníze na přípravu Janáčkova kulturního centra

Vložil
ČTK
16.09.2005 18:20
Brno

BRNO - Brněnští radní schválili desetimilionový příspěvek na přípravu stavby Janáčkova kulturního centra. Novináře o tom dnes informoval náměstek primátora Jan Holík. Víceúčelový objekt s novým koncertním sálem brněnské Státní filharmonie vznikne na místě dnešního parkoviště mezi ulicemi Veselá a Besední. Podle mluvčího radnice Pavla Žáry zatím ale není jasné, z čeho bude hrazena samotná stavba za více než miliardu korun. Město čeká na soukromé investory, řekl ČTK.
Na samotnou stavbu kulturního centra má Brno ve svém rozpočtu vyhrazeno 198 milionů korun. Po architektonické soutěži byl ale první odhad potřebných nákladů 1,75 miliardy. Nová skromnější varianta bude stát 1,2 miliardy korun. "Například pro zázemí hudebníků stačí sousední Besední dům," míní Holík.
Projektovou dokumentaci chtějí mít radní hotovou záměrně. "Abychom byli připraveni na situace, které občas nastanou, že se objeví nějaké peníze a je možné je použít jen v krátkém a omezeném čase," řekl Holík.
Maximalistická varianta objektu počítá s koncertním sálem pro 1500 diváků a jeho zázemím. Upravená varianta plánuje po obou kratších osách objektu komerční prostory schopné samostatného provozu. Minimalizovaná varianta snižuje počet parkovacích stání v garážové části domu, při Veselé ulici by navíc vznikl obchodní dům, který by centrum finančně zajistil.
Pavel Gejdoš
0 komentářů
přidat komentář

Související články