Odpůrci památníku Jana Kašpara získali 1200 podpisů na petici

Vložil
ČTK
09.12.2013 21:50
Pardubice

Petr Pinkas

Petr Pinkas: Památník aviatika Jana Kašpara v Pardubicích (1. cena ve výtvarné a architektonické soutěži)
Pardubice - Odpůrci návrhu památníku Jana Kašpara v Pardubicích zatím získali na petiční archy asi 1200 podpisů. Chtějí docílit toho, aby vítězný návrh v podobě stožáru s větrným rukávem nahradil druhý návrh v pořadí, realistická socha aviatika. ČTK o tom dnes informoval organizátor petice Jaroslav Janda.
    "Petici tento týden uzavřeme a pak bychom ji rádi předali paní primátorce," uvedl.
    Podle města mají organizátoři petice už malou šanci něco změnit. Na vítězný návrh se připravuje projektová dokumentace, která by měla sloužit k územnímu řízení a stavebnímu povolení. Projekt zároveň upřesní cenu, která se teď odhaduje mírně nad milion korun.
    "Konalo se platné výběrové řízení, nemáme důvod jej rušit. Peticí se samozřejmě rada nebo zastupitelstvo bude zabývat, ale nebude pro nás směrodatná. Na zastupitelích také bude, zda vůbec schválí rozpočet na stavbu památníku," řekl Šimon Hradní z tiskového úseku magistrátu.
    Odborná komise jasně určila vítěze soutěže asi z pěti desítek návrhů. Ženám v porotě se sice víc líbila bronzová socha s vrtulí letadla Blériot, názor mužů, kterých bylo v komisi víc, ale převážil. Dali přednost stožáru o výšce více než 37 metrů.
    Autoři petice upozorňují na údajné nedostatky vítězné studie. Podle nich dostatečně nevystihuje Kašpara ani jeho životní úspěchy. Větrný rukáv v době aviatikových letů ještě neexistoval. Stožár odmítl také Kašparův jediný životopisec Pavel Sviták.
    Autor návrhu, architekt Petr Pinkas, s autory petice nesouhlasí. "Názory, že památník neukazuje na osobnost Jana Kašpara nebo fakt, že větrné rukávy neexistovaly v době Kašparova letu, se mi zdají bezpředmětné a jsem rád, že tak to viděla i komise, která návrh vybrala z desítek dalších jako nejlepší," řekl ČTK Pinkas.
    Památník má být do výšky tří metrů opláštěný bronzem s jménem Jana Kašpara a datem jeho narození a úmrtí. Uvažuje se i o doplnění krátkého textu. Srdcem památníku je překážkové návěstidlo, tedy svítidlo, které vydává tlumený červený svit. Umístěné má být nad okolní zástavbu. Podle architekta Pinkase tím památník jasně odkazuje k osobě Jana Kašpara i jeho životní náplni - letectví.
    "Nevolil jsem mezi figurálním a abstraktním pojetím, ale hledal jsem nejlepší možnou formu památníku. Důležité bylo městem vybrané místo pro památník, které je situované mezi výškové budovy. Pouze výrazně vertikální forma památníku, tedy výška srovnatelná s okolní zástavbou, je podle mého názoru adekvátní a důstojná významu prvního českého letce," dodal Pinkas.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nechápu
Petr
10.12.13 07:39
Taky...
Winter
10.12.13 09:30
zobrazit všechny komentáře

Související články