V Praze se po deseti letech příprav otevře Dům fotografie

Vložil
ČTK
09.12.2013 21:40
Praha

Praha - Galerie hlavního města Prahy otevře výstavní prostory Domu fotografie v Revoluční ulici. První výstava, která se v něm uskuteční, začne v příštím týdnu a má název Slovenská nová vlna, 80. léta. Kurátory výstavy jsou Tomáš Pospěch a Lucia Fišerová. Dům fotografie bude veřejnosti poprvé zpřístupněn v úterý 17. prosince v 10:00. ČTK to dnes sdělila mluvčí galerie Kristýna Kočová.
    Počátky Pražského domu fotografie (Prague House of Photography, PHP), sahají do roku 1989, kdy vznikl Aktiv volné fotografie - tedy sdružení fotografů, jehož cílem bylo hledat vhodné prostory pro výstavy. Začátkem 90. let z něj vznikla nadace Pražský dům fotografie, v roce 2005 pak stejnojmenná obecně prospěšná společnost.
    O projektu v Revoluční ulici se začalo jednat již v roce 2002. Velkorysý plán provozu této nové instituce zaměřené na prezentaci převážně české, ale i světové fotografie, počítal s obsáhlým prostorem galerie včetně vlastního depozitáře, knihovnou, přednáškovým sálem a černou komorou zařízenou na fotografické kurzy a workshopy i s dalšími místnostmi pro doprovodné programy.
    Vlastní objekt Pražského domu fotografie založil pražský magistrát společně s ministerstvem kultury. Obě instituce, které do tohoto projektu společně investovaly 20 milionů korun, kvůli neustálým průtahům s rekonstrukcí objektu uvažovaly o tom, že z obecně prospěšné společnosti vystoupí. Nedokončený projekt také provázely stále častější spory mezi fotografy a vedením PHP.
    Nakonec byly v roce 2010 nebytové prostory v domě v Revoluční ulici, jež byly už před několika lety zrekonstruovány pro potřeby PHP, rozhodnutím městské rady převedeny do majetku GHMP. Galerie také získala od pražského magistrátu pět milionů korun na dokončení klimatizace a zprovoznění všech jeho prostor.
0 komentářů
přidat komentář

Související články