Moravskoslezský kraj nabízí Amazonu, ať postaví sklad v Mošnově

Zdroj
Vlastimil Vyplel
Vložil
ČTK
09.12.2013 20:30
Ostrava

Ostrava - Moravskoslezský kraj nabídne americkému internetovému obchodu Amazon, aby své distribuční centrum postavil v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku. Novinářům to dnes po pravidelném zasedání pracovní skupiny pro řešení hospodářské a sociální situace v Moravskoslezském kraji řekl hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Centrum se mělo stavět v Dobrovízi u Prahy, obyvatelé obce to však v referendu odmítli.
    Novák řekl, že kraj oficiální nabídkou pro Amazon reaguje právě na výsledky referenda v Dobrovízi. "My jako alternativu říkáme: Proč nevyužít potenciálu mošnovského letiště a toho zázemí, které tam je? V tomto gardu bude jednat CzechInvest se zástupci této společnosti," řekl hejtman.
    Obyvatelé Dobrovíze stavbu odmítli hlavně z toho důvodu, že se obávali zvýšené dopravní zátěže a toho, že by se centrum o ploše 95.000 metrů čtverečních otevřelo dříve než plánovaný obchvat obce.
    Amazon chce nejpozději do září roku 2014 otevřít v Česku dvě distribuční centra. Druhé má vzniknout u Brna. Firma chce do výstavby každého centra investovat stovky milionů eur. Každé centrum zaměstná kolem 2000 lidí, další 3000 pracovníků získají na každém místě práci v předvánoční špičce. Spolu s chystaným skladem v Polsku mají obsluhovat jak dosavadní evropské trhy, tak nové trhy v severní a východní Evropě.
    Mošnovská průmyslová zóna má rozlohu 200 hektarů. Kromě sousedství letiště může nabídnout také napojení na dálnici a železniční síť, nová železniční přípojka se právě buduje. V zóně působí firmy Behr Ostrava, Plakor Czech nebo Comodora Wheels.
    Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a v současnosti zaměstnává 97.000 lidí.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hurá... !!!
Winter
09.12.13 10:22
zobrazit všechny komentáře

Související články