MMR chce podpořit výstavbu pečovatelských domů pro seniory

Vložil
ČTK
09.12.2013 20:20
Praha

Dům s pečovatelskou službou v Liberci (Jiran Kohout architekti; 1996)
Praha - Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) by se měl v příštím roce zaměřit na podporu výstavby pečovatelských domů pro seniory. Na dnešním 159. Žofínském fóru to prohlásil ministr pro místní rozvoj v demisi František Lukl s tím, že by primárně šlo o nízkoúročené úvěry pro obce a místní samosprávy. SFRB má v příštím roce na podporu bytové výstavby připravenu více než jednu miliardu korun.
    "Uvažujeme pro příští rok vypsat nízkoúročené úvěry na výstavbu domů pro seniory s pečovatelskou službou. Aktuálně se úroky u SFRB pohybují kolem dvou procent, což rozpočet obce příliš nezatíží," uvedl Lukl, který do čela resortu přišel z postu starosty jihomoravského Kyjova.
    SFRB v současnosti podporuje výstavbu nájemních bytů, žadatelům poskytuje nízkoúročené úvěry. Rozpočet pro letošní rok je stanovený na 400 milionů korun, přijaté žádosti však přesahují 778 milionů korun. "Dvě třetiny z toho se týkají právě bydlení pro seniory," poznamenal Lukl.
    Žádosti do programu na výstavbu nájemních bytů přijímá SFRB od srpna loňského roku. Dosud fond uzavřel pět smluv za více než 180 milionů korun. Program je určený na novou výstavbu, rekonstrukce neobyvatelných či původně nebytových prostor či přestavby velkých bytů na více bytů malometrážních.
    SFRB poskytuje úvěr až do 70 procent uznatelných nákladů s až třicetiletou splatností. Úrok fixovaný po celou dobu činí při výstavbě pro sociální skupiny dvě procenta, pro ostatní nájemníky je úrok od 3,5 procenta. Pro letošní rok je v rozpočtu programu 400 milionů korun.
    Schválený rozpočet SFRB pro příští rok počítá s tím, že v roce 2014 podpoří výstavbu nájemních bytů nízkoúročenými úvěry až za 1,02 miliardy korun. Rozpočet SFRB ve výdajové části nepočítá s přímými dotacemi na podporu bydlení. Fond bude nové podpory poskytovat pouze v návratných formách úvěrů a ručení za splácení komerčních úvěrů.
    V loňském roce SFRB hospodařil se ziskem 500 milionů korun. Příjmy SFRB, který hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů EU, v loňském roce dosáhly 1,7 miliardy korun, výdaje činily 1,2 miliardy korun. Příjmy oproti plánu narostly hlavně díky tomu, že fond dostal z evropských fondů 600 milionů korun na nový program JESSICA.
0 komentářů
přidat komentář