Výškový dům s byty na Pankráci má povolení pro zahájení stavby

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
09.12.2013 20:10
Praha

Radan Hubička

Praha - Plánovaná výšková budova na pražské Pankráci má příslušná povolení pro zahájení stavby. Jde o bytový dům Epoque ve tvaru písmene V od architekta Radana Hubičky. Stavba již měla jednou blízko realizaci, ale před dvěma lety zrušil soud platné územní rozhodnutí, a vyhověl tak námitkám občanského sdružení. Někdejší projekt společnosti ECM, která skončila v konkurzu, dnes pro nového investora připravuje firma PSJ Invest.

    "PSJ Invest do projektu vstoupil před 14 měsíci a od té doby intenzivně řeší problémy a připomínky, pro které soud původní územní rozhodnutí zrušil - především z důvodu, že nebylo provedeno posouzení vlivu záměru na životní prostředí," řekl dnes ČTK za PSJ Invest Jakub Jirka. Firma podle něj před novým správním řízením provedla posouzení vlivu stavby na životní prostředí "v nadstandardním rozsahu".
    "To umožnilo správním orgánům řádně se vypořádat s veškerými připomínkami a na základě studií a měření dospět k závěru, že projekt je realizovatelný z hlediska posouzení vlivu na životní prostředí," uvedl Jirka. Investor se podle něj navíc rozhodl v rámci projektu vyměnit asfaltový povrch v přilehlé ulici za takzvaný tichý asfalt, který oproti záměru původního developera výrazně zlepší hlukové podmínky, a tím i životní prostředí v dané lokalitě. Tento krok představuje způsob přístupu nového investora k tomuto projektu a rozvoji daného území.
    Magistrátní odbor stavební a územního plánu vydal územní rozhodnutí koncem listopadu. V několika bodech změnil předchozí rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 4 z roku 2008, v ostatních dané rozhodnutí potvrdil. "Rozhodnutí nabude právní moci doručením a není možné se proti němu odvolat," řekl ČTK mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. "Epoque Pankrác - bytový dům má i platný autorizovaným inspektorem vydaný certifikát o provedení stavby, což je varianta stavebního povolení," doplnil mluvčí.
    Certifikaci stavby autorizovaným inspektorem jako možnou cestu při povolování stavby dnes umožňuje stavební zákon. Zavedení institutu autorizovaného inspektora má oprostit stavební úřady od agendy, u které není nezbytné, aby ji vykonával správní orgán, mělo by urychlit postup povolování staveb, říkají právníci.
    Epoque Pankrác by měla mít podle dřívějších informací 30 nadzemních podlaží a výšku 104 metry, měla by pojmout přibližně 140 bytů. Nejvyšším tuzemským mrakodrapem nebude, tím se letos stala brněnská stavba AZ Tower, jejíž výška dosahuje 111 metrů. Epoque by měl být nejvyšší tuzemskou bytovou stavbou.
    Pankráckou pláň plánovala zastavět několika výškovými budovami společnost ECM. Dostavěla tam mrakodrap někdejšího Československého rozhlasu (dnes City Tower), který na přelomu let 2009 a 2010 prodala. V květnu 2010 firma prodala i další budovy a projekty, které na Pankráci vlastnila - někdejší sídlo Motokovu (nyní City Empiria). Zbavila se i připravované budovy City Court.
    Další plánované stavby - budovu City Epoque a sousední budovu zkomplikoval v létě 2011 zmíněný soud. Loni na podzim projekty koupila společnost Aceur Investment, pro kterou zajišťuje řízení projektu PSJ Invest realitního podnikatele Martina Jaroše, která má za sebou například výstavbu oceňovaného kancelářského centra Main Point Karlin.
    Plánovaná výstavba výškových domů na Pankráci v minulosti vyvolala nesouhlasné reakce nejen od občanských sdružení, ale debatovali o ní i památkáři. Tím, zda v Praze mohou, nebo nemohou vznikat výškové budovy, se dokonce z podnětu české strany zabýval výbor UNESCO. Historické centrum Prahy je na jeho seznamu zapsáno od roku 1992.
    Pankrácká pláň je v ochranném pásmu památkové rezervace. Praha od doby, kdy se poprvé měl projekt domu Epoque realizovat, uvádí, že chce výškovou zástavbu regulovat. Ředitel magistrátních památkářů Jiří Skalický ČTK nedávno řekl, že město pracuje na manuálu, který by měl pravidla pro umisťování výškových staveb na území metropole stanovit. Příprava potrvá zhruba rok. Materiál by později měl být součástí metropolitního územního plánu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články