Galerie Architektury Brno uvádí výstavu: Architekt Ivan Ruller

Zdroj
Galerie Architektury Brno
Vložil
Tisková zpráva
08.12.2013 21:50
Ivan Ruller

Připravovaná výstava v brněnské Galerii Architektury představí průřez tvorbou významného brněnského architekta Prof. Ivana Rullera. Expozice je zaměřená na prezentaci realizovaných staveb v přímém kontextu s méně známými nerealizovanými projekty, se kterými architekt Ruller slavil úspěchy po celém světě. Vernisáž výstavy proběhne 13. prosince 2013 v 18:00 hod. v Galerii Architektury Brno, Starobrněnská 18. Výstava potrvá do 31. ledna 2014. Galerie je otevřena denně od 10:00 do 18:00 hod.
   
Na tvorbě architekta Rullera, který se narodil 17. listopadu 1926 v Brně, je dobře patrný vliv funkcionalismu třícátých let a moderny. Vychází ostatně z brněnské školy, kde po druhé světové válce vystudoval u významných architektů tehdejší doby. Mimo jiné u Bohuslava Fuchse a především u Bedřicha Rozehnala, u něhož byl už za studií asistentem. On sám podle mínění odborníků "spojuje zdařile racionálně chápanou stránku architektury s výtvarně pojatým exteriérem a interiérem v jednotnou a emocionálně často velmi účinnou kompozici". Pro Rullera je typické, že výtvarná složka je vždy rovnocenným partnerem představám architekta. Jeho nebývalá spolupráce s výtvarníky tak přispívala i v době socialistického stavebnictví k architektonické kultivovanosti staveb. Svoji lásku k umění vyjádřil i členstvím v několika uměleckých sdruženích. Patří k zakladatelům Sdružení Q či ke Skupině 58.

"V architektuře musí existovat něco jako pokora k místu," tvrdí Ivan Ruller. Životem a tvorbou je spjatý především s Brnem, a proto je kritický k mnoha urbanistickým návrhům v tomto městě. Nelíbí se mu odsun brněnského nádraží z centra, stejně jako přeměna plochy u Janáčkova divadla na parkoviště. Svůj nesouhlas neskrýval ani u výstavby Velkého Špalíčku. Umí však uznat, že v současné tvorbě je také plno krásných staveb.

"Při realizaci výstavy díla architekta Ivana Rullera jsme našli v panu profesorovi neuvěřitelně pozoruhodnou osobnost umělce, který přesto, že v minulém měsíci oslavil 87. narozeniny, je stále pracovně aktivní, věnuje se své architektonické praxi, účastní se soutěží a vyučuje na Fakultě architektury. Jeho dílo čítá přibližně 670 projektů. Stěžejní část výstavy tvoří oceněné soutěžní projekty navrhované v tuzemsku i zahraničí. Například soutěžní návrh budovy radnice v Amsterdamu, projekt budovy radnice v Torontu, budova opery v Baghdadu nebo soutěžní návrh Nového Egyptského Muzea v Káhiře. Zvláštní kontrast je možno pozorovat u projektů, jež jsou prezentovány jak tehdejšími grafickými metodami, tak i soudobými - v podobě vizualizací, tvořených na počítačích studia Flying Architecture, které se na výstavě podílelo," říká kurátor výstavy architekt Martin Enev z Galerie Architektury Brno.
0 komentářů
přidat komentář