V Kutné Hoře demolují panelový dům, hyzdí historické centrum

Zdroj
Jan Kholl
Vložil
ČTK
05.12.2013 14:45
Kutná Hora

foto: www.khnet.info/demolice
Kutná Hora - V Kutné Hoře dělníci demolují v těchto dnech panelový dům stojící na okraji památkové rezervace. Městskou budovu pocházející z roku 1963 se po mnoha letech podařilo vystěhovat a radnice najala firmu, která ji má do poloviny ledna zbourat. Vše ale nasvědčuje tomu, že práce skončí mnohem dříve, řekl dnes novinářům starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu).

    Sedmipatrový dům v Uhelné ulici vznikl podle něj v době, kdy se podle starosty stavělo bez ohledu na charakter okolí. Trnem v oku byl zejména památkářům, podle nichž narušoval historický ráz města. Budovu bylo navíc složité udržovat, nájemníci si stěžovali na vlhkost a plísně.
    Dům si zatím přes vytrvalé nájezdy bagrů zachovává původní výšku, ale zmenšil se jeho půdorys. Těžká technika "ukrojila" značnou část z jeho původních rozměrů. "To vypadá jako po náletu," utrousil dnes jeden z kolemjdoucích. Někteří místní si stěžují na prach, podle starosty se ale firma, jež má s podobnými demolicemi zkušenosti, snaží, aby byl dopad na okolí co nejmenší.
    Demolice byla podle Šance připravována dlouhá léta, nápad se zrodil už v 90. letech. "Minulá radnice začala vystěhovávat lidi, což bylo asi 40 domácností, ale ten proces trval poměrně dlouho, protože lidem se muselo nabídnout několik variant adekvátního bydlení," podotkl starosta.
    Bourání se tak mohlo rozjet až v letošním roce, kdy se budova úplně vyprázdnila a radnice mohla vypsat tendr na zhotovitele. Náklady na demolici měly podle tabulkových cen činit 8,5 milionu korun, ve výběrovém řízení se je ale podařilo snížit na 1,8 milionu korun. "K tomu budou ještě nějaké menší náklady na projektové práce, takže to celkově vyjde zhruba na dva miliony korun," vyčíslil Šanc.
    Co vznikne na místě původní stavby, zatím není dořešeno. "Nechceme to uspěchat," uvedl starosta. Radní mají podle něj na stole například architektonickou studii, která počítá s výstavbou tří třípodlažních bytových domů. Zatím ale nebylo o ničem definitivně rozhodnuto.
0 komentářů
přidat komentář