Občanský zákoník se dotkne občanských sdružení i památkové péče

Vložil
ČTK
06.12.2013 11:05
Praha

Praha - Změny spojené s platností nového občanského zákoníku se dotknou také mnoha subjektů působících v kultuře. Organizace, které dnes mají statut občanského sdružení, se automaticky stanou spolky, pro které budou platit proti dnešní právní úpravě odlišná a přísnější pravidla.

    Občanská sdružení patří mezi subjekty, kterým ministerstvo kultury poskytuje dotace v různých oblastech. Zatímco na podzim podávali jejich zástupci žádost jako sdružení, příjemci dotací již budou spolky. Zákon, který dosavadní občanská sdružení upravuje, tedy zákon o sdružování občanů, k 31. prosinci 2013 zanikne.
    Spolky musí změnit název i stanovy. Právní forma musí být dle nového občanského zákoníku uvedena v názvu spolku, a to nejpozději do dvou let ode dne nabytí účinnosti nového předpisu. Nový občanský zákoník podrobněji upravuje například základní vnitřní strukturu spolků včetně spolků pobočných, podrobně budou upravena také pravidla pro vznik a zánik spolku.
    "Nový občanský zákoník také třeba pamatuje na to, že při likvidaci spolku je třeba řešit, jak bude vypořádáno plnění, které spolek obdržel z některého veřejného rozpočtu," řekla ČTK mluvčí ministerstva kultury Anna Ješátková.
    Občanský zákoník dělí právnické osoby na korporace, fundace a ústavy. Korporace jsou založené na lidech, mají členy nebo společníky a patří mezi ně třeba právě spolky. Fundace jsou založené na majetku, jsou to organizace, které ošetřují majetek a přerozdělují jej dle zákona jiným. Patří sem nadace a nadační fondy. Jako nový typ právnické osoby, a tedy i možného příjemce dotací ze státního rozpočtu, zákoník zavádí ústavy, ty kombinují princip lidský i majetkový. Nemají členy jako korporace, ale mají zaměstnance. Mohou mít majetek, ale zákon neurčuje, jak s ním nakládat.
    Ústav je právnickou osobou založenou za účelem provozování činnosti společensky nebo hospodářsky užitečné. Výsledky činnosti ústavu jsou rovnocenně dostupné každému za podmínek předem stanovených oním ústavem. "Právní forma ústavu se může uplatnit třeba u knihoven podle knihovního zákona, které jsou také povinné poskytovat své služby na principu rovnosti - tedy všem uživatelům za stejných podmínek," uvedla mluvčí.
    Z hlediska památkové péče je další důležitou změnou to, že na rozdíl od dnešní právní úpravy bude stavba součástí pozemku. To například znamená, že pokud k 1. lednu 2014 bude vlastník pozemku vlastnit i stavbu, jež na pozemku stojí, stane se stavba součástí pozemku a přestane být samostatnou věcí. "Zatímco podle dnešní právní úpravy může za kulturní památku být prohlášena pouze věc s určitými historickými hodnotami, od 1. ledna 2014 bude za kulturní památku moci být prohlášena i stavba (bez souvisejícího pozemku), ačkoli třeba nebude samostatnou věcí," dodala mluvčí.
0 komentářů
přidat komentář