Soud vyhověl žalobě a zkomplikoval stavbu v Masarykově čtvrti

Vložil
ČTK
05.12.2013 15:30
Brno

Brno, Masarykova čtvrť
Brno - Krajský soud v Brně dnes výrazně zkomplikoval kritizovaný projekt bytového domu Neumann v Masarykově čtvrti. Na podkladu nedávného stanoviska Nejvyššího správního soudu (NSS) vyhověl žalobě sousedů a zrušil zvýšení indexu podlahové plochy. Právě úprava indexu otevřela cestu k územnímu rozhodnutí pro větší stavbu, než připouštěl územní plán.

    "Nejen pro Brno je to průlomové rozhodnutí a předpokládám, že způsobí nemalý 'hlavobol' nejednomu developerovi," uvedl Michal Závodský z Občanského sdružení Masarykova čtvrť. Závodský novináře na dnešní verdikt upozornil, výsledek ČTK potvrdila také soudní kancelář.
    Index číselně vyjadřuje intenzitu využití určitého území v metrech čtverečních hrubé podlažní plochy na metr čtvereční základní plochy. V podstatě tak stanovuje maximálně přípustnou hustotu zástavby a výšku plánovaných staveb. NSS v říjnu na základě jiné brněnské kauzy - domu na Majdalenkách - stanovil, že index lze zvýšit pouze standardní procedurou podle nového stavebního zákona, tedy formou opatření obecné povahy. Jde totiž o regulativ prostorového uspořádání území, závazné vymezení, které úřady nemohou jednoduše měnit.
    V případě bytového domu Neumann magistrát povolil navýšení indexu z 0,6 na 1,2. V podstatě tak umožnil stavbu dvakrát objemnější budovy, aniž by podle aktivistů informoval veřejnost a sousedy. Ti přitom s vysokou stavbou nesouhlasili - pokazila by jim výhled. Nyní doufají, že územní rozhodnutí městské části Brno-střed bude zrušeno.
    Podle mluvčího čtvrti Romana Buriána nyní další osud projektu záleží na postoji brněnského magistrátu. Proti původnímu územnímu rozhodnutí se totiž sousedé odvolali, takže se stavbou začal zabývat odbor územního a stavebního řízení magistrátu. "Ten se také bude muset vypořádat s rozhodnutím soudu. Stavební úřad pak bude konat až na základě pravomocného rozhodnutí uvedeného odvolacího orgánu," uvedl Burián.
    Proti bytovému domu v Masarykově čtvrti protestovali lidé z okolí dlouhodobě. "Soud byla až poslední a radikální možnost, ale úspěšná. Lidé z našeho domu se obraceli opakovaně na starostu Brno-střed s prosbou o pomoc, ale vůbec žádné jsme se nedočkali, takže jsme se nakonec rozhodli využít soud," uvedl v tiskové zprávě Jan Bartl, jeden ze žalobců a obyvatel protilehlého domu. Nová judikatura by podle aktivistů mohla dopadnout také na další stavební projekty v Česku.
0 komentářů
přidat komentář