Práce na osvětlení katedrály sv. Víta vrcholí

Zdroj
Atelier Štěpán
Vložil
Tisková zpráva
04.12.2013 19:20
Atelier Štěpán

 V současné době vrcholí práce na novém osvětlení katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze.  Iniciátorem projektu je pražský arcibiskup Dominik Duka. Projekt zapadá do celkové obnovy katedrály s cílem přiblížit ji i lidem, kteří nemusí být nutně věřící. Předešlé osvětlení ze 70. let 20. století bylo naprosto nevyhovující z důvodu malého množství světla a značného oslnění.

Autory nové koncepce nasvětlení jsou architekt Marek Štěpán a světelný technik Lubomír Mudroň. Byli inspirování dobovými obrazy interiéru katedrály Ludvíka Kohla z neuvěřitelně impresivní světelnou atmosférou. Návrh akcentuje  světlo jako takové, svítidla jsou pouze nástrojem k dosažení požadované světelné funkce a atmosféry. Intenzita světla, jeho precizní dávkování a barevné podání odpovídá charakteru těchto prostor. Je přihlédnuto i k ochraně historicky cenných předmětů a zamezení úniku negativního světleného záření. Aby byl  vyloučen zásah do historické stavby, jsou respektovány trasy původních rozvodů.

Nová svítidla jsou vyvinuta jak po estetické, tak po optické stránce přímo pro Katedrálu.  Byla zkoumána na prototypech v laboratoři i in situ. Mají soudobý architektonický vzhled souznící s vertikální tektonikou katedrály. Válcový tvar svítidel je inspirován svazkovým pilířem - je z něj jakoby vzat, rozdělen na jednotlivé otáčecí segmenty a v nich umístěné nastavitelné reflektory. 
Svítidla jsou kvůli váze vyrobené z duralu, jsou osazeny LED zdroji v Zhaga standardu a jsou energeticky úsporná. Osvětlení je řízeno počítačem tak, aby jeho jednotlivé scény mohly opticky zdůraznit jiné prvky architektury nebo zdejšího vrstevnatého provozu -  jak sakrálního , tak kulturního či návštěvnického. Stejně jako hlavní prostor jsou nově nasvětleny i prostory okolní, např. stará a nová zákristie nebo Hilbertova klenotnice.

Nové vnitřní osvětlení katedrály bylo realizováno díky podpoře od Skupiny ČEZ a veřejnosti bude poprvé představeno během půlnoční mše o Vánocích.
0 komentářů
přidat komentář