Opravená Machoňova pasáž je po opravách téměř obsazena

Vložil
ČTK
04.12.2013 19:00
Pardubice

Pardubice - Byty i nebytové prostory v památkově chráněné Machoňově pasáži na třídě Míru v centru Pardubic jsou osm měsíců po dokončení rozsáhlé rekonstrukce téměř obsazeny. Plní se tak očekávání, které si městská společnost Rozvojový fond Pardubice od oprav slibovala, řekl ČTK ředitel Martin Charvát. Jedinou slabinou je restaurace v podzemí, která stále nenašla nájemce.
    "Provozovatele pro ni se nám, bohužel, nedaří získat. Odrazuje je chystaná rekonstrukce třídy Míru," uvedl Charvát. Na druhé straně pasáže funguje kavárna, která je však umístěna na povrchu.
    Fond nyní také bude uzavírat nájemní smlouvy na dva nebytové prostory v pasáži, které se před časem uprázdnily. Z bytů, které se v pasáži nacházejí, mají své obyvatele všechny s výjimkou jednoho. Fond také dokončuje opravy dalších tří bytů v podkroví budovy.
    "Máme standardní obsazenost, jaká dnes na realitním trhu běžně panuje. Celkově za celou firmu jsme na tom velice dobře," řekl Charvát. Fond kromě pasáže vlastní a spravuje několik dalších komerčních objektů, největší z nich je ČEZ Aréna.
    Stavba podle návrhu architekta Ladislava Machoně ve stylu art deco byla dokončena v roce 1925 a vznikla po vzoru pařížských pasáží. Prosvětluje ji zaoblená střecha z matného skla. Rekonstrukce a dostavba pasáže trvala dva roky a vyžádala si 182,5 milionu korun bez DPH. Při opravách musela být řada původních prvků nahrazena kopiemi, dochovaly se naopak výkladní skříně nebo schody s kovovým zábradlím.
    Rozvojový fond Pardubice zakončil loňské hospodaření se ztrátou zhruba 19 milionů korun. Podle vedení města byl výsledek způsoben zvláště nákladnými opravami pasáže. Na akci si fond vzal úvěr 150 milionů korun, zbytek platil z vlastních zdrojů. Hospodaření také negativně ovlivnil meziroční pokles příjmů z pronájmu bytových a nebytových prostor.
0 komentářů
přidat komentář

Související články