O podobě Sokolovského náměstí v Liberci rozhodne anketa

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
03.12.2013 19:50
Liberec

Liberec - Liberecký magistrát má čtyři varianty na přestavbu levé části Sokolovského náměstí v historickém centru města. V anketě je nyní nechá posoudit veřejnosti. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Zuzana Minstrová.
    "Varianty možné realizace jsou výsledkem diskuse mezi architekty, památkáři a dalšími odborníky," uvedla.
    Plánovaná rekonstrukce náměstí se týká části od Střední zdravotnické školy po dům Zlatý beránek. Z jedné strany je tato plocha nepravidelného tvaru lemována měšťanskými domy a z druhé silnicí, po níž denně projedou tisíce aut. Podle památkářů by se Sokolovské náměstí mělo vrátit ke své původní funkci a stát se znovu plochou určenou pro shromažďování lidí. "Chybět by zde neměl ani vodní prvek, který sem historicky patří a zmizel odsud ve třicátých letech minulého století, kdy byla odstraněna Wewerkova kašna," uvedla mluvčí.
    Architekti oslovení městem by na tomto místě rádi viděli ušlechtilé, místní materiály. Sázejí na kámen, kov a vodu. Kombinace těchto prvků podle jejich názoru vyvolává čistý a vzdušný pocit z celého, ne příliš velkého prostoru. "Doplněk ve svém konceptu spatřují ve výsadbě stromů, navazující na alej vznikající u kostela sv. Antonína Velikého v sousední Kostelní ulici," zmínila mluvčí. Právě na opravu Kostelní ulice by měla navázat rekonstrukce Sokolovského náměstí, radnice ji chce zahájit už v příštím roce.
    Dělníci by měli veškeré práce v Kostelní ulici, jež vede k náměstí u radnice, dokončit do 15. prosince. Magistrát za její opravu zaplatí 6,8 milionu korun. Ulice patřící do nejstarší části krajského města by se měla stát atraktivnější nejen pro Liberečany, ale i turisty. Bude tam několik odkazů na cenné nálezy archeologů. Například tam bude část původní středověké dlažby nebo pamětní deska připomínající objevení hrobu "nejstaršího Liberečana", který žil ve 14. století.
0 komentářů
přidat komentář