Obnova brněnské vily Stiassny se protáhne až do léta 2014

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
03.12.2013 19:35
Brno

Budova pro přednáškovou činnost COPA (Archteam; v realizaci)
Brno - Práce na obnově brněnské vládní vily Stiassny jsou technicky tak náročné, že skončí zhruba o půl roku později, než se předpokládalo. Památkáři chtějí provoz v tomto funkcionalistickém objektu zahájit v létě 2014. Vznikne v něm také Centrum obnovy památek architektury 20. století. ČTK to dnes řekl jeho ředitel Petr Kroupa. Práce budou stát zhruba 180 milionů korun. Interiéry vily už získaly původní podobu.
    Vilu si nechal postavit v roce 1927 podle návrhu architekta Arnošta Wiesnera textilní průmyslník židovského původu Alfred Stiassny. Za socialismu ji využívala vláda. Při návštěvě Československa v ní přespal kubánský revolucionář Fidel Castro.
    "Počítáme s tím, že interiéry představíme již příští rok v dubnu při dnech otevřených dveří veřejnosti. Práce budou ale tou dobou pokračovat. Čeká nás náročná obnova bazénu, cest a hlavně dokončení nového objektu pro Centrum obnovy památek," uvedl Kroupa. Centrum s knihovnou a posluchárnou nabídne pomoc všem, kdo se pouští do rekonstrukce cenných objektů z 20. století.
    Při rekonstrukci se podle Kroupy ukázalo, že některé úpravy budou složitější. Interiéry získaly původní podobu podle staré dokumentace. Na některých místech se ale až při opravě zjistilo, jaká byla původní podoba objektu. Odborníci jej řadí spolu s vilou Tugendhat k nejcennějším architektonickým památkám v Brně. Náročné bylo zejména statické zajištění vily Stiassny.
    Objekt by měl po rekonstrukci sloužit nejen ke společenským akcím, ale i k výuce odborníků, kteří budou získávat v Centru pro obnovu památek architektury 20. století zkušenosti. Zejména to budou historici umění a architekti zabývající se prvorepublikovými stavbami.
0 komentářů
přidat komentář

Související články