Brno má díky investorovi nový parkovací dům pro 400 aut

Vložil
ČTK
03.12.2013 19:15
Brno

Brno - Soukromý investor dnes v Brně u Janáčkova divadla otevřel podzemní garáže se 400 stáními pro auta. Mají řešit problémy s parkováním v centru města. Parkování letos bude přes den stát 20 korun za hodinu, v příštím roce se má zvýšit na 30. Ceny jsou srovnatelné s blízkým parkovacím domem Rozmarýn, kde stojí hodina stání 30 korun a hodina a půl 45 korun a kde může zaparkovat 380 vozů.

    Investice do garáží u divadla činila 300 milionů korun, pro firmu Tymet je dosud nejvyšší. Podle předsedy představenstva firmy Lukáše Wimětala je návratnost investice minimálně 15 let. "Jde o dlouhodobou investici. Uvidíme, jakým způsobem budou občané garáže využívat," řekl Wimětal. Podle něj je výhodou projektu rychlá dostupnost do centra. Zmínil také větší parkovací plochu oproti konkurenčním projektům.
    Nové garáže vznikly pod prostranstvím před Janáčkovým divadlem, jsou dvoupodlažní. Mají zatím dvě dobíjecí stanice pro elektromobily. Jejich počet se má do budoucna ještě zvýšit. Stavba byla hotová za 11 měsíců.
    Město, které investici vítá, chce parkoviště propojit podzemní spojovací chodbou s Janáčkovým divadlem. Sedmimilionová investice ale zatím není hotová. Stavebníci spojení dokončí pravděpodobně v únoru příštího roku. "Nad garážemi vznikne odpočinková zóna se zelení a lavičkami a pak bude prostor ucelený. K tomuto kroku přistoupíme na jaře příštího roku," řekl novinářům primátor Roman Onderka (ČSSD).
    Nejstarším parkovacím domem v centru Brna je dům Rozmarýn. Provozuje jej společnost Imos facility. Město buduje nový parkovací dům v Kopečné ulici poblíž centra. Motoristům nabídne 88 parkovacích míst. Parkovací dům bude stát více než 60 milionů korun. Investorem jsou Brněnské komunikace.
    Příští rok na jaře možná začne stavba parkovacího domu v Panenské ulici. Pokračuje také příprava dalšího domu pod Veselou a Besední ulicí. Přímo nad ním možná bude vybudováno Janáčkovo kulturní centrum s koncertním sálem pro Filharmonii Brno. Na jeho výstavbu nyní ale město nemá peníze. Projekty řídí městská společnost Brněnské komunikace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články