Moravská Ostrava usiluje o postavení nové budovy radnice

Zdroj
Vlastimil Vyplel
Vložil
ČTK
03.12.2013 18:40
Ostrava

Úřad městského obvodu dosud funguje v budově Nové radnice.
Ostrava - Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz se připravuje na stěhování. V nejbližší době vypíše výběrové řízení na pronájem budovy, která bude úřadu sloužit do doby, než bude postavena nová radnice. Ta bude stát v místě nynější proluky na Masarykově náměstí. Představitelé obvodu to dnes řekli na tiskové konferenci.
    Úřad městského obvodu dosud funguje v budově Nové radnice, která je sídlem ostravského magistrátu. Místostarostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová (Ostravak) řekla, že obvod si zaslouží vlastní radnici, přestěhováním více do středu města úředníci pomohou k oživení centra, ale vyřeší i neshody obvodu s magistrátem. "Tím, že by byli úředníci v samotném centru, tak se tam navrátí život, ale vyřešili bychom tak i jisté problémy magistrátu, který má své odbory různě rozprostřené po městě," řekla Bernfeldová.
    Obvod jednal o možnosti přestěhování do budovy ve Velké ulici, ale minulý týden jednání s vlastníkem budovy skončila. Podle místostarostky nemohl splnit požadavky obvodu a rizika byla větší než možný přínos. "Předpokládám, že ještě do konce letošního roku nebo v začátku příštího roku vyhlásíme výběrové řízení na pronájem budovy, která by sloužila radnici městského obvodu," řekla Bernfeldová.
    Možnosti, do kterých budov by se úřad mohl přestěhovat, jsou podle ní velmi omezené. "Jsou budovy třeba po spořitelně, která se uvolní, mám informaci, že je k prodeji budova bývalého Horníku, ale to jsou budovy památkově chráněné, kde si myslím, že jak stavební, tak památkový úřad by nepovolil žádné zásahy," řekla místostarostka.
    Pronájem hledá radnice na několik let, než se bude moci nastěhovat do nové budovy. Má vzniknout na místě jedné ze tří proluk v těsné blízkosti hlavního náměstí, jejichž zástavbu připravuje obvodní úřad ve spolupráci s magistrátem. Podle radních by mohly být budovy dostavěné za pět let.
0 komentářů
přidat komentář