Holašovice nejsou skanzenem, nevymírají

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
01.12.2013 13:05
Jankov-Holašovice (Českobudějovicko) - Jihočeské Holašovice nejsou 15 let po zápisu na prestižní seznam UNESCO mrtvým skanzenem, domy jsou obydlené, rodí se tu děti. Na obnovu památkově chráněných objektů a do rozvoje části obce Jankov na Českobudějovicku plynou ročně miliony korun, cestovní ruch tu ale nikoho neuživí, je spíše přivýdělkem. Ročně si přitom věhlasné selské baroko podle starosty Jana Jílka prohlédne 70.000 až 80.000 turistů z celého světa.
    Lidé z Holašovic obvykle jezdí za prací do nedalekých Českých Budějovic. Cestovní ruch oficiální živí jednoho zaměstnance Informačního centra obce. Jeho provoz ale dotuje obec i kraj. Hlavní turistická sezona je také přínosem pro dvě hospody nebo třeba obchod.
    Vlastimil Hošek do své usedlosti s pomocí dotací investoval za 15 let miliony korun. Jeho Selský dvůr, kde bydlí, je otevřený turistům, nabízí 12 lůžek k ubytování, malé muzeum nebo třeba projížďky na koních a ubytování jezdců na hipostezce, která obcí prochází. "Za rok Selský dvůr navštíví asi 4000 lidí. Ti, co zůstanou přes noc, volí spíše krátkodobé pobyty. Kdyby mě měl cestovní ruch uživit, musel bych se do podnikání více opřít," řekl Hošek ČTK. Jako důchodci mu ale přivýdělek stačí, dcera se vdala jinam.
    Také obec má podle něj z cestovního ruchu má málo. Díky UNESCO má prestižní značku, ví se o ní ve světě. V létě přijíždí i několik autobusů denně. Turisté mají na prohlídku třeba 15 minut a jedou dál. Neplatí ani parkovné. Nahlédnou do dvora, zacvakají fotoaparáty a jsou pryč, konstatoval Hošek.
    Na rozvoj Holašovic šly podle starosty Jana Jílka v posledních pěti letech miliony korun, a to do infrastruktury i rehabilitace památkově chráněných objektů. Nejvíce peněz stála celková obnova budovy Informačního centra, kde v patře chybí ještě dodělat společenský sál. Obec má takzvaný managament plán statku UNESCO, ale nedaří se jí podle představ rozvíjet cestovní ruch.
    "Propagace Holašovic je dobrá, jsme spokojeni i s poskytovanými službami, máme informační centrum, dvě hospody, keramickou dílnu, Selský dvůr, nicméně Holašovice jsou pořád mezizastávkou na další cestě k památkovým velikánům, jako je Český Krumlov nebo Hluboká, respektive České Budějovice, které jsou cílovými destinacemi. Průměrná návštěva turistů trvá půl až hodinu," konstatoval starosta. Turisté tu nenechávají peníze.
    Složité to je s rozvojem obce. K další výstavbě jsou připravené asi čtyři parcely, na nichž se dá postavit rodinný dům. V záloze jsou i dvě lokality pro bytovou výstavbu, jenže kapacita vodovodu a kanalizace není dostatečná. Radnice má stavební povolení k výstavbě čistírny odpadních vod, ale obec o 140 obyvatelích nemá ani na spolufinancování případné dotace. Přišla by odhadem na 45 milionů korun. Starosta míní, že stát by si měl svých památek UNESCO více hledět, více do nich investovat, protože jsou největšími lákadly cestovního ruchu.
    Jihočeský kraj památkám UNESCO druhým rokem poskytuje účelovou dotaci tři miliony korun. Holašovice letos dostaly 700.000, zbytek Český Krumlov.
    Holašovice byly zaspány na seznam přírodního a kulturního dědictví pro své mimořádné architektonické a urbanistické hodnoty. Představují unikátní dochovaný soubor hospodářských usedlostí, které byly stavebně a výtvarně upraveny v 19. století do specifické podoby takzvaného selského baroka. Díky tomu jsou dnes tyto objekty předmětem památkové péče.


Holašovice

Náves malebné vesnice, po jejímž obvodu více než 700 let stojí několik statků s typickými štíty se štukovým dekorem, je typologicky ojedinělým dochovaným souborem lidové architektury nejen v ČR, ale v celé Evropě. Jedná se o komplex 23 památkově chráněných usedlostí s celkem 120 budovami (špýchary, stodolami, maštalemi, hostincem či kapličkou) postavenými ve stylu tzv. jihočeského (selského nebo lidového) baroka. Šance Holašovic na zapsání mezi významné světové památky byla vysoká i proto, že se jedná o "živou" vesnici se zachovanou autenticitou prostředí a nikoli o skanzen.
    Jihočeské Holašovice, které v současnosti mají zhruba 150 stálých obyvatel, jsou zmiňovány od poloviny 13. století. O tři století později bezmála veškeré původní české obyvatelstvo zemřelo při morové epidemii a obec znovu osídlili němečtí osadníci. Po druhé světové válce pak bylo německé obyvatelstvo vysídleno.
0 komentářů
přidat komentář

Související články