Zápis na seznam UNESCO pomohl památky v Kroměříži zvelebit

Zdroj
Jan Vondrášek
Vložil
ČTK
01.12.2013 12:50
Kroměříž

Kroměříž - Zápis kroměřížského Arcibiskupského zámku a zahrad na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, od něhož v pondělí uplyne 15 let, pomohl památky zvelebit. Díky němu se podařilo do Kroměříže přivést evropské i státní peníze na obnovu Podzámecké, ale zejména Květné zahrady. "Jsme nyní připraveni a vzděláni na to, abychom šli s našimi památkami do světa," řekl ČTK kastelán Martin Krčma.
    Zápisu na seznam UNESCO předcházelo několikaleté úsilí města, správy zámku, ale i dalších lidí, kteří o toto privilegium usilovali. Díky nim byla opravena fasáda a okolí zámku i řada drobných památek v zahradách. "Po zápisu jsme se ale začali rozhlížet po světě a po jiných památkách UNESCO. Uvědomili jsme si, že kroměřížské památky jsou jedinečné, ale uvědomili jsme si i naše handicapy," řekl Krčma.
    Podle něj byla prezentace památek a zdejších sbírek zastaralá. Historické prameny dokazují, že památky se asi každých 50 let dočkaly větší investice. "Poslední takovýto zásah ale byl v 60. letech 20. století. Pak je tu dluh v turistické infrastruktuře, jehož odstranění není v naší moci. Podařilo se mnohé, například přivedení dálnice ke Kroměříži, což se musíme naučit vytěžit. Velký dluh je stále v tom, že se nepodařilo přesvědčit širší regionální komunitu o tom, že cestovní ruch je odvětvím s velkou perspektivou," doplnil kastelán.
    Po zápisu na listinu UNESCO vzrostl zájem turistů o Kroměříž. Ve chvíli, kdy nebyli uspokojeni nabídkou služeb, ale zájem opadl. Zámek a zahrady se přesto podle kastelána v návštěvnosti drží na stálých číslech. "Vstupenek jsme letos prodali kolem 110.000. K tomu ale musíme připočítat i Podzámeckou zahradu, kam je přístup volný. V minulých letech jsme její návštěvnost odhadovali na 300.000 až 400.000 lidí. Letos pamětníci tvrdí, že nepamatují tak obrovskou návštěvnost, troufáme si mluvit až o půlmilionu návštěvníků," dodal Krčma.
    Příští rok bude pro kroměřížské památky významný tím, že bude završen evropskými fondy podpořený projekt Národního centra zahradní kultury, kde dotace činí téměř 337 milionů korun.
    Hlavní část prací se týká Květné zahrady. Stojí zde nový produkční skleník, opravena byla budova se zázemím pro zahradníky. Dělníci pracují na vstupním objektu zahrady a na obou historických sklenících. Začaly i terénní práce, jejichž výsledkem bude obnova Králičího kopce, Ptačí voliéry i Holandské a Pomerančové zahrady. Národní centrum zahradní kultury v Květné zahradě otevře v září barokní slavnost.
    Takřka hotovy jsou práce v Podzámecké zahradě, kde bylo postaveno nové zahradnictví, opravují se mostky a příští rok má být pořízena technologie na kompostování. Zámek má moderní návštěvnické centrum se vstupní expozicí. V druhém patře zámku vznikl Kabinet hudby a Kabinet zahradní kultury. Podobným způsobem by zde podle Krčmy měly být v následujících dvou letech zpřístupněny i další zámecké sbírky, jako první numismatická.


Zahrady a zámek v Kroměříži

Květná zahrada, která vznikala v letech 1665 až 1675, byla na Seznam zapsána spolu s Arcibiskupským zámkem a Podzámeckou zahradou. Do jedinečné architektonické podoby byla Květná zahrada budována na bažině společně s arcibiskupskou mincovnou ihned po skončení třicetileté války. Arcibiskupský zámek pak vznikl z velkomoravského hradiště postupnými přestavbami až do dnešní podoby barokního paláce italského typu, který kromě funkce rezidenční a hospodářské funguje jako umělecko-historická klenotnice.
    Loni na podzim byla zahájena obnova ohrožené Květné zahrady za 230 milionů korun. Jedná se o nejdůležitější stavební etapu projektu Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži, který zahrnuje také vybudování multioborového centra pro obnovu a péči o historické zahrady. Národní památkový ústav získal na projekt dotaci z Integrovaného operačního programu EU téměř 337 milionů korun. Projekt má být dokončen v prosinci 2014.

0 komentářů
přidat komentář

Související články