Unikátní Santiniho schodiště v Plasích prochází hlavní fází oprav

Vložil
ČTK
30.11.2013 17:35
Plasy

Jan Blažej Santini-Aichel

Plasy - Bývalý cisterciácký klášter Plasy na severním Plzeňsku se pustil do hlavní fáze opravy unikátního samonosného Santiniho schodiště. Reprezentativní schodiště v objektu konventu, které vzniklo ve 20. až 30. letech 18. století, pokleslo v roce 2004, od té doby bylo provizorně zajištěno. Hlavní práce na unikátním díle by měly skončit ještě před sezonou. ČTK to řekl kastelán kláštera Pavel Duchoň.
    "Jde o hlavní přístupové schodiště do budovy. Každý návštěvník, který přijde do kláštera na prohlídkovou trasu, přes něj prochází, i většina lidí, kteří jdou na kulturní akce," uvedl.
    Podle Duchoně je schodiště velkým stavebním oříškem. Je totiž samonosné a nemá trn, do kterého by se zaklesly schodištní stupně, uprostřed chybí zeď, do níž by se schody opřely. "Jako by nám vlaje ve vzduchu," uvedl kastelán.
    Unikátní je dílo Jana Blažeje Santiniho Aichela i v tom, že zároveň slouží jako šachta, kterou se propouští teplý vzduch do budovy. V minulosti si tak mniši, kteří konvent obývali, objekt prohřívali před zimou. Schodiště se navíc nachází nad obrovským bazénem, v němž se čtyřikrát denně pečlivě kontroluje výška, teplota a kvalita vody v základech, klášter totiž stojí na tisících dřevěných kůlech zaražených do země a obklopených vodou.
    "Nyní se vyměňují a doplňují dřevěné prvky, celé se to zaštukuje, odstraní se vzpěry, bude se také restaurovat spodek schodnic, doplní se systém mikroventilace. Mělo by tedy projít závěrečnou fází opravy, vrátit se do své původní krásy," uvedl Duchoň. S menšími dokončovacími pracemi se pak počítá ještě během příští turistické sezony.
    Dubové schodiště, jehož součástí je přes tunu vážící monumentální zábradlí, musí ročně zvládnout nápor 20.000 lidí. Dílo propojující přízemí a první patro objektu slouží i jako estetický prvek budovy konventu.
    Oprava schodiště si vyžádá zhruba milion korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články