Evropské stavebnictví je letos na svém dně, české bude klesat

Vložil
ČTK
29.11.2013 13:50
Praha

Praha - Evropské stavebnictví letos dosáhlo svého dna, od příštího roku by měla stavební produkce opět velmi pomalým tempem růst. Vyplývá to z nejnovější prognózy oborového sdružení Euroconstruct, kterou ČTK poskytla členská firma Euroconstructu ÚRS Praha. Stavebnictví v ČR si však bude muset počkat, růstu se nejspíš nedočká ani v roce 2015.

    Na začátku letošního roku Euroconstruct odhadoval, že česká stavební výroba loni meziročně klesla o 5,4 procenta, reálně nakonec české stavebnictví loni kleslo o 7,7 procenta. Sdružení proto výrazně zhoršilo i výhled na letošní rok, kdy čeká propad o 8,2 procenta, zatímco na začátku roku odhadovalo propad o 1,9 procenta. V dalších letech se pokles českého stavebnictví bude podle Euroconstructu zpomalovat, ani v roce 2015 ale obor v tuzemsku nečeká růst. Ten by měl přijít až v roce 2016.
    Stavebnictví všech 19 zemí sdružených v Euroconstructu se loni propadlo o 5,2 procenta. Klesat má i letos, a to o rovná tři procenta.
    "Pro rok 2014 je očekáván pouze zanedbatelný růst kolem 0,9 procenta a mírné oživení o 1,8 procenta v roce 2015," uvádí zpráva Euroconstructu. Vývoj stavební produkce podle sdružení významně souvisí se stavem ekonomiky. "Stav rozpočtů domácností, firem i státu se odráží v ochotě investovat do nové výstavby nebo renovací stávajících staveb. Zastavení růstu ekonomiky v ukazateli HDP po roce 2007 a 2011 se zásadně odrazilo v rapidním poklesu stavební produkce ve všech typech výstavby, tedy v bytové, nebytové i inženýrské," dodává sdružení s tím, že celkový objem stavebnictví zemí Euroconstruct klesl od roku 2007 do letošního roku o 22 procent. To je ve stálých cenách představuje 360 miliard eur.
    Euroconstruct také předpokládá, že nejvýraznější rozvoj vykáže v příštích letech bytová výstavba, která by mezi roky 2013 a 2015 mohla vzrůst o 5,9 procenta. Inženýrská výstavba vykáže ve stejném období růst o 45 procenta a nebytová výstavba vzroste o 3,7 procenta.
    Sdružení však upozorňuje na velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Například Česko patří k těm s nejhorším výhledem. V příštím roce má horší prognózu než ČR jen Španělsko a v roce 2015 podle Euroconstructu bude tuzemské stavebnictví společně se španělským jediné ve sledovaných 19 zemích, které vykáže meziroční pokles.
    Euroconstruct je evropským sdružením 19 specializovaných výzkumných organizací. Je aktivní od roku 1975. Pravidelně vydává aktualizované odhady krátkodobého a střednědobého vývoje na evropských trzích. Členskými státy sdružení je 19 evropských zemí včetně Česka.

Zdroj: Euroconstruct, 76. konference
0 komentářů
přidat komentář

Související články