Pod hotelem Jalta se otevřelo muzeum studené války

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
29.11.2013 07:50
Praha

Antonín Tenzer

Praha - Pod hotelem Jalta na pražském Václavském náměstí se otevřelo Muzeum studené války. Vedení hotelu ho společně s občanským sdružením Československé ozbrojené složky zřídilo v bývalém krytu pro prominentní osoby. Ten měl vydržet i náraz při výbuchu nukleárních zbraní. Muzeum při příležitosti 55. výročí postavení hotelu představilo vedení hotelu.

    Protiatomový kryt byl zřízen pro asi 150 lidí. Ve dvou patrech byl jeho obyvatelům k dispozici náhradní agregát, speciální nádrž na vodu a byl vybaven i malým operačním sálem.
    Pro veřejnost je zpřístupněno několik místností, které sloužily jako zázemí pro obsluhu krytu a zároveň pro příslušníky československých tajných služeb. V podzemí pod jedním z nejvýznamnějších hotelů v Praze druhé poloviny 20. století totiž bylo umístěno odposlouchávací zařízení telefonů hotelových hostů. Agenti tak měli přehled i o hovorech zaměstnanců ambasády Spolkové republiky Německo, která v hotelu v sedmdesátých letech sídlila.
    Vybavení krytu se nedochovalo, muzeum proto vybavili členové občanského sdružení ze svých sbírek. Lidé si mohou prohlédnout třeba místnost pohraniční stráže, přečíst si informace o železné oponě, prohlédnout malý operační sál nebo dálnopis a odposlouchávací zařízení.
    Z krytu vedlo několik únikových cest. Jedna z nich ústí několik metrů od hotelu na Václavské náměstí, další pak do sousedního domu. Chodba je ale zazděná, není proto jasné, kam přesně vede, řekl jeden z průvodců.
    Muzeum je otevřeno v sudé týdny v úterý a čtvrtek a v liché týdny v pondělí a ve středu, vždy od 17:00 do 20:00. Vstupné je 75 korun, hoteloví hosté nic neplatí.
    Hotel byl postaven před 55 lety v místě proluky, která vznikla na místě domu zničeném v květnu 1945. Autorem návrhu je architekt Antonín Tenzer. V případě válečného konfliktu měl hotel sloužit jako štábní centrum Varšavské smlouvy. Kvůli tomu byl v podzemí vybudován protiatomový kryt. Vybudování hotelu i krytu bylo velmi drahé, v přepočtu na dnešní ceny by údajně stály několik set milionů korun. Kryt byl vyřazen ze sítě utajených krytů civilní ochrany až v roce 1998, poté přešel do správy soukromého hotelu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články