Ostrava chce rozsáhlou proměnu širokého okolí u lesoparku Benátky

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
28.11.2013 10:35
Ostrava

Ostrava - Ostravský magistrát by rád proměnil rozsáhlou lokalitu v okolí lesoparku Benátky. K dispozici už má strategickou studii území zpracovanou architektonickým studiem, která zahrnuje 57 projektů za zhruba 1,8 miliardy korun. Podle města je však nereálné uskutečnit všechny projekty. Proto chce do výběru těch, které by měly dostat přednost, zapojit veřejnost. Novinářům to řekl primátor Petr Kajnar (ČSSD).

    "Zaplněním dnes zanedbaného území aktivitami a jeho estetizací by měla vzniknout lokalita, která plynule propojí okolní obvody a nabídne obyvatelům prostor pro zábavu i relaxaci, zanikne tak jedno z 'území nikoho'. Nově rekultivovaný prostor zaujímá zhruba 203,7 hektaru," uvedl Kajnar.
    Podle primátora se na město už dříve obraceli starostové obvodů Nová Ves, Mariánské Hory a Hulváky či Ostrava-Jih s nápady na proměnu území. "Zadali jsme proto studii, která se na to území podívala. Výsledkem je návrh na regeneraci celého území na rekreační a sportovní areál," podotkl Kajnar. Od ledna chystá město spustit speciální webové stránky s představením jednotlivých projektů. Občané pak budou moci hlasovat zhruba tři měsíce a vybírat projekty, o které by stáli nejvíc.
    "O co bude mít veřejnost největší zájem, to vybereme a zrealizujeme," vysvětlil Kajnar. Předpokládá, že náklady přímo z městského rozpočtu by se mohly pohybovat okolo sto milionů korun. Město doufá, že další stovky milionů korun by mohlo získat z dotací, mimo jiné z evropských peněz v dalším plánovacím období. "Pokud se tento projekt dotáhne podle studie, Ostrava by měla získat lokalitu pro příjemné využití volného času, jaká jinde nemá obdoby," dodal Kajnar.
    Studie počítá například s dobudováním cyklostezek, vytvořením podmínek pro rekreační rybaření, vznikem volnočasových a zábavních center. V návrzích je třeba i obora pro chov zvěře, okruh pro běh a in-line bruslení, rozhledna, park vůní či lesní lázně. "Základním problémem toho území je to, že je špatně napojené na centrum. Takže je třeba vytvořit odpovídající infrastrukturu a napojit jednotlivé městské části například cyklostezkami a pěšími propojeními," míní jeden ze zpracovatelů studie a architekt Milan Ševčík, který považuje za dobrý nápad zapojení veřejnosti do rozhodování o podobě lokality.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Ale jo .)
Winter
28.11.13 11:49
pro Wintera - k té poloze...
Rob
28.11.13 09:00
Ostrava...
Winter
01.12.13 02:10
To místo je naprosto nevhodné pro rekreaci.
Dalibor Černý
05.12.13 02:09
zobrazit všechny komentáře

Související články