Na místě bývalé střelnice v Liberci vznikne ekocentrum Vodní dům

Vložil
ČTK
27.11.2013 21:40
Liberec

Ladislav David

Liberec - Na místě bývalé vojenské střelnice v liberecké čtvrti Harcov vznikne centrum ekologické výchovy pro rodiny s dětmi Vodní dům. Projekt připravila společnost Suchopýr, která na něj získala i dotace z evropských fondů. Revitalizace zchátralého a nebezpečného areálu někdejší střelnice přijde na bezmála 37 milionů korun. Veřejnosti by se měl areál otevřít v létě příštího roku. Novinářům to dnes řekl autor projektu architekt Ladislav David.
    Pro Suchopýr není projekt ekologického vzdělávacího centra první podobnou akcí. Společnost, která v Libereckém kraji pracuje od roku 1997, provozuje mimo jiné v Oldřichově v Hájích Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje (STŘEVLIK). "Projekt Vodního domu vznikl na základě našich zkušeností s ekocentrem v Oldřichově, to je primárně zařízeno k jednodenním či vícedenním pobytovým, ekologicky vzdělávacím programům pro mateřské, základní a střední školy," řekl Martin Dušek ze Suchopýru. Liberecké centrum je podle něj určitým rozšířením služeb toho oldřichovského a bude tematicky zaměřeno na vodu.
    Někdejší vojenská střelnice vznikla v údolí Černého potoka v Liberci už na konci 19. století. V 80. letech minulého století byl původní potok sveden do potrubí a nad ním byla postavena obslužná budova. Už více než 20 let se ale areál nevyužívá, zarostl náletovými dřevinami a křovisky, budovy jsou zchátralé a hrozí zřícením. Suchopýr chce areál co nejvíce přiblížit přirozenému stavu. "Nový obslužný objekt vyroste na základech původní budovy, vedle ní vznikne vodní nádrž a na pozemku bude i potůček s vodními atrakcemi pro děti," popsal záměr David. Celý areál by pak měl sloužit nejen k ekologické výchově, ale i rekreaci Liberečanů.
    Bývalé armádní pozemky harcovské střelnice patří soukromému vlastníkovi, se kterým má Suchopýr uzavřenou smlouvu na padesátiletý pronájem. "Ten projekt je pro město jednoznačně pozitivní - řeší totiž jeden z libereckých brownfields. V integrovaném plánu rozvoje města byly průvodně dva podobné ekologické projekty, realizovat se nakonec podařilo jen tenhle," dodal Michal Vereščák z odboru rozvoje magistrátu. Právě z Integrovaného programu rozvoje města má Suchopýr přislíbeno až 85 procent nákladů, zbylých 15 procent zaplatí organizace ze svého.
0 komentářů
přidat komentář