LDN se z Červeného kopce v Brně přestěhuje do nemocnice v Polní

Vložil
ČTK
27.11.2013 21:20
Brno

foto: maps.google.com
Brno - Z Červeného kopce v Brně se nejpozději do dvou let přesune léčebna dlouhodobě nemocných (LDN) do nemocnice Milosrdných bratří v Polní ulici. V nemocnici se provádějí v několika etapách rekonstrukce, které přesun 73 lůžek umožní, řekl dnes ČTK ředitel Josef Drbal.
    Nyní stavebníci opravují zázemí pro endoskopické centrum a část chirurgické lůžkové jednotky. Příští rok bude v přízemí budovy vytvořena nová lůžková jednotka LDN a upravena ta stávající.
    Komplex nízkých budov léčebny na Červeném kopci je podle Drbala ve špatném technickém stavu. Leží zhruba 1,5 kilometru od nemocnice a nevyhovující je i nutnost zásobování či dovážení stravy. "Nyní je to detašované pracoviště. Mít LDN přímo v nemocnici bude výhodnější. Je tu lepší zázemí i návaznost na akutní péči," uvedl Drbal. Část LDN funguje v nemocnici už nyní, je tam zhruba 170 lůžek. Na Červeném kopci je jich dalších 73.
    Budovy na Červeném kopci jsou v majetku města. Radnice tak po jejich vyprázdnění bude muset zvážit, co s areálem dál bude. "V současné chvíli nemáme jasné plány, co s areálem uděláme, počkáme na přestěhování LDN. Budovy by se potom mohly využít například na nějaký nový projekt v oblasti sociální péče nebo na soukromé účely," řekl ČTK primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD).
    Na přesun LDN se v nemocnici Milosrdných bratří připravují už delší dobu. Loni byl například vybudován centrální prostor s ambulancemi. Současná fáze oprav zázemí pro endoskopii a část chirurgické lůžkové jednotky vyjde zhruba na 20 milionů korun. Za dalších 20 milionů chce nemocnice příští rok nechat vybudovat nová lůžka v přízemí stávající LDN v Polní ulici v areálu nemocnice. Na tuto fázi přispěje podle Drbala EU.
    Také nemocnice Milosrdných bratří se letos potýká s problémy kvůli úhradové vyhlášce. "Snažíme se, abychom neskončili v minusu a vypadá to, že hospodaření bude letos vyrovnané. Zároveň však také apeluji na to, aby byl systém nastaven jinak spravedlivěji a nebyly takové rozdíly mezi jednotlivými zařízeními," řekl ředitel Drbal.
    Nemocnice Milosrdných bratří je nejstarší souvisle fungující městskou nemocnicí na Moravě. Založil ji v roce 1747 moravský hrabě Jan Křtitel Leopold z Dietrichsteina a letos slaví 266 let od svého vzniku. Nyní má nemocnice přes 500 lůžek a téměř 600 zaměstnanců. I s ambulantními vyšetřeními nemocnice ošetří ročně kolem 140.000 pacientů. Zřizovatelem zařízení je město Brno.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
LDN
Jara
28.11.13 08:51
Ostuda města Brna
Tom
06.03.14 10:58
zobrazit všechny komentáře

Související články