Jeseník akvapark nepostaví, nesehnal peníze u bank

Vložil
ČTK
27.11.2013 20:10
Jeseník

Jeseník - Jeseník nakonec nepostaví nový akvapark, pomocí kterého chtěl oživit turistický ruch v tomto horském regionu. Radnice totiž při jednání s bankami nesehnala 50 milionů korun pro technické služby, které měly zakázku v hodnotě zhruba 200 milionů korun zadat. Zastupitelstvo dnes proto rozhodlo, že město s bankami nebude dál o úvěru vyjednávat, technickým službám neposkytne dotaci a už zahájené výběrové řízení na dodavatele stavby akvaparku bude ukončeno. Akvapark musel být postaven do března 2015, aby město nepřišlo o evropské dotace.
    "Je to bohužel definitní konec projektu," řekla ČTK po jednání zastupitelstva starostka Jeseníku Marie Fomiczewová (ČSSD), podle které v následujících letech na akvapark už zřejmě nebude možné získat dotace, bez kterých stavba není myslitelná.
    Město se dostalo do složité situace, protože do výběrového řízení na financování části stavby akvaparku se nepřihlásila žádná banka. Mezitím však byl zahájen tendr na stavbu akvaparku. Starostka dnes proto zastupitelům navrhla, aby odsouhlasili další separátní jednání s bankami prostřednictvím tzv. jednacího řízení bez uveřejnění, avšak neuspěla. Zastupitelé nakonec schválili návrh místostarosty Jeseníku Libora Halase (Mladí pro Jeseník), že město technickým službám dotaci financovanou pomocí úvěru neposkytne a už zahájený tendr na dodavatele stavby bude zrušen.
    O stavbu akvaparku v Jeseníku mělo zájem sedm firem či sdružení. Městu uchazeči předložili cenovou nabídku v rozpětí od 185 do 214 milionů Kč. "Nemůžeme nechat otevřené výběrové řízení (na stavbu akvaparku) a nepokračovat ve výběrovém řízení na banky," shrnula složitou situaci starostka. Poradci dnes zastupitele upozornili, že jednání s bankami by mohlo skončit později, než v únoru vyprší termín pro zadání zakázky. Jeseník sice na poslední chvíli dostal příslib od dvou bank, avšak zatím pouze neurčitý.
    Stavbu akvaparku, který měl být na místě nynějšího městského koupaliště, město připravovalo několik let. Příprava záměru stála radnici zhruba 20 milionů korun. Jeseník měl dostat na stavbu téměř 80 milionů korun z evropských fondů, další peníze chtěl získat z darů a prodeje městského majetku, zbytek měl pokrýt padesátimilionový úvěr města.
    Zastupitelé, kteří s projektem akvaparku nesouhlasí, dnes argumentovali nejen finanční náročností projektu, ale i tím, že v nedalekých Velkých Losinách byla zahájena stavba termálního koupaliště, které by jesenickému akvaparku konkurovalo. S tím nesouhlasil bývalý starosta Jeseníku a poslanec Jiří Krátký (ČSSD), podle kterého by akvapark navštěvovali hlavně hosté ze severu Jesenicka a Polska.
    Jeseníku hrozilo, že kvůli stavbě bude muset vyhlásit referendum. Organizátorům petice se ale nepodařilo získat dostatek podpisů. Z analýz vyplývá, že město by muselo akvapark ročně dotovat necelými deseti miliony Kč. V částce jsou zahrnuty splátky padesátimilionového úvěru rozložené na 15 let. I pak by radnice musela ročně investovat několik milionů Kč do provozu akvaparku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články