Supertrezor u Ptyče na Plzeňsku odolá i pádu letadla

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
26.11.2013 17:00
Ptyč (Plzeňsko) - Pádu dopravního letounu, náporu orkánu i extrémním teplotám odolá podle investora soubor podzemních trezorů, který vzniká v komplexu známém jako Maják u osady Ptyč na severním Plzeňsku. Investor tak ukončil spekulace o účelu mohutné stavby, jejíž součástí kromě depozitáře pro VIP klientelu budou hotel, rezidenční bydlení a usedlosti s jízdárnou. Komplex má být hotov v roce 2016, řekl dnes ČTK Ondřej Drábek, mluvčí Double Square Group. Pod společnost patří firma Stébla, která depozitář staví.
    Do trezorové místnosti se vejde například 70 tun zlata v cihlách, auto, velká datová úložiště nebo rozsáhlé sbírky umění. "Jde o depozitář, jenž je ve středoevropském prostoru ojedinělý," uvedla Daniela Kuchtová, jednatelka společnosti Stébla.
    Podle Drábka zmizí objekt "supertrezoru" celý pod zemí. "Z velké části je zasypán již nyní, teď se dělají terénní úpravy. Nad depozitářem vznikne hotel s restaurací a kongresovým centrem. V těsné blízkosti již stojí zemědělská budova s jízdárnou určená pro agroturistiku," uvedl.
    Investor vyloučil, že by budovy mohly být něčím na způsob atomového krytu, jak se v minulosti spekulovalo. "Chápeme, že v této fázi může budova připomínat vojenskou stavbu. To je dáno nároky na vnitřní i vnější bezpečnost. V žádném případě nejde o atomový kryt. Ve skutečnosti depozitář ani žádnou ochranu proti radiaci nemá. Uvnitř není ani žádné sociální zázemí. Není tam potřeba, protože uvnitř nebudou lidé," řekl Drábek. Záměr investora je podle Drábka zdokumentován i v podkladech, které má stavební úřad v Kralovicích.
    Neobvyklé parametry jsou dány přísnými požadavky na stavbu tohoto typu. Objekt vydrží následky pádu dopravního letadla nebo jakoukoliv myslitelnou živelní pohromu, budova je schopna odolávat například požáru o teplotě 800 stupňů Celsia celých osm hodin. Trezorové místnosti uvnitř objektu jsou vůči sobě extrémně chráněny, pokud by došlo k havárii uvnitř některé z nich, nebude to mít dopad na předměty uložené v místnostech sousedních.
    Stavba obřího trezoru dosud stála zhruba 870 milionů korun, další stovky milionů si ještě vyžádá. "Trezory uvnitř budovy se ještě musejí vybavit další bezpečnostní technologií a drahá bude i stavba luxusních bytů a hotelu. Nejde ale o neobvyklé sumy pro tento typ budov. Pokud jde o podzemní depozitář, srovnání s ním snesou snad jedině trezory České národní banky a některé podobné stavby například ve Švýcarsku," uvedl Drábek. Do trezorových místností se vejdou předměty, které nelze umístit do obvyklých komerčně provozovaných bezpečnostních schránek.
    Depozitář bude mít svého provozovatele. U jeho výběru podle informací ČTK asistuje společnost Jones Lang LaSalle, která by také měla ještě letos začít přeprodávat nadzemní objekty.

0 komentářů
přidat komentář

Související články