Holice staví novou ZUŠ v pasivním standardu bez dotací

Vložil
ČTK
26.11.2013 13:35
DOBRÝ DŮM, s.r.o.

Holice (Pardubicko) - Radnice v Holicích na Pardubicku staví základní uměleckou školu v pasivním standardu. Školské zařízení nabídne nové učebny pro výtvarné, hudební a taneční obory i koncertní a společenský sál. Za objekt, který bude provozně úspornější, město vydá 52 milionů korun. Pasivních budov pro veřejné účely se v zemi ještě moc nestaví. ČTK to dnes řekl místostarosta Vítězslav Vondrouš (ODS).
    "Pokud vím, tak jedna mateřská škola se rekonstruuje v pasivním standardu v Praze. U Brna se staví dům pro seniory. Naše základní umělecká škola bude nejspíš první v republice," řekl Vondrouš.
    Podle místostarosty město ušetří na provozních nákladech objektu až 60 procent, než kdyby stavělo běžnou budovu. Naopak stavební práce i vybavení školy nebudou dražší než u jiných staveb. Město má zatím hotovou hrubou stavbu a příští rok v září by rádo zahájilo školní rok.
    "Ve stávající budově 'zušky' býval okresní úřad. Je tu jen obor hudební, taneční a výtvarné obory sídlí po městě a máme i detašovaná pracoviště po okolních obcích. Roste i počet dětí. Teď školu navštěvuje 500 dětí, po dokončení školy jich bude o 100 až 200 víc," řekl Vondrouš.
    V přízemí stavby budou učebny pro hudební výuku jednotlivců i kolektivů, učebna pro bicí nástroje speciálně odhlučněná a komorní sál pro 50 diváků, který bude mít parametry akustického studia. V dalších patrech například vznikne zázemí pro žáky výtvarných a tanečních oborů včetně menšího tanečního sálu. Zároveň v patře připravuje sál pro 250 lidí. Budou se v něm konat absolventské koncerty, ale i semináře a školení.
    Základní umělecká škola bude mít 600 m² zastavěné plochy a 2000 m² podlahové plochy. Investice patří k největším v novodobé historii města. Radnice si vzala úvěr 28 milionů korun, zbytek uhradí z rozpočtu. Místostarosta lituje toho, že na tento typ staveb nejsou dotace.
    "Je smutné, že stát vymýšlí různé dotace, ale na objekty v pasivním standardu žádný dotační titul není," dodal Vondrouš.
0 komentářů
přidat komentář

Související články