Nová iniciativa v Plzni chce více zapojit občany do rozhodování

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
25.11.2013 21:35
Plzeň

Plzeň - Větší zapojení občanů do rozhodování o dění ve městě hodlá prosadit nová iniciativa Změna pro Plzeň, která chce získat příští rok v komunálních volbách 12 až 15 procent hlasů. Založili ji organizátoři referenda, které v lednu odmítlo stavbu obřího obchodního domu. Prvními tématy, k nimž už jsou vyhlášené elektronické petice, bude úplný zákaz hazardu v Plzni a pojmenování nového divadla po rodákovi Miroslavu Horníčkovi. ČTK to dnes řekl mluvčí iniciativy Martin Marek.
    "Jednou z variant účasti ve volbách je nasbírání tří procent podpisů občanů ve městě. Dále budeme zvažovat, jestli využijeme nějakou politickou stranu, nebo se možná zaregistrujeme jako politická stran. Zatím jsme ale prostě skupina občanů a myslím, že to tak dlouho zůstane," uvedl. Podle Marka současná opozice na radnici nestačí a "malé subjekty už se vyčerpaly a proklouzly do voleb jen tak tak".
    Motivací vzniku iniciativy byl úspěch v referendu. "Během něj i po něm se mnoho lidí zapojovalo a chtěli, abychom vytvořili plzeňskou stranu, která by se věnovala čistě komunální politice a měnila to zavedené a to, co tu nefunguje," uvedl Marek. Dalšími známými tvářemi jsou místopředseda Dětí Země Martin Hyťha a jazzová skladatelka Štěpánka Balcarová. "Referendum ukázalo, jak moc lidé v našem městě potřebují změnu. Všichni říkali, že referendum nemá cenu, ale nakonec se ukázalo, že má," řekla členka iniciativy Renata Zoubková.
    Iniciativa chce rozbít dvacetiletý monopol ČSSD a ODS v Plzni. "Město vůbec nezapojuje Plzeňáky do toho, jak by mělo město vypadat. Přitom poptávka občanů je hodně velká," řekl Marek. Podle něj musí radnice iniciovat debatní setkání s občany.
    Změna pro Plzeň chce ještě do komunálních voleb prosadit úplný zákaz hazardu. Plánuje, že do prosince nasbírá 680 podpisů potřebných pro to, aby tento bod projednávali zastupitelé na lednovém zasedání. Dále chce prosadit lepší veřejnou dopravu a více pěších zón. Uzavření centra, podobně jak se to po povedlo v Olomouci, lze udělat rychle a levně, dodal.
0 komentářů
přidat komentář