Plzeňský historik zmapoval příběh výjimečného objektu - porodnice

Vložil
ČTK
24.11.2013 13:55
Plzeň

Plzeň - Historii výjimečného plzeňského domu, do roku 2007 největší porodnice v regionu, zmapoval plzeňský historik Jiří Sankot. Původně unikátní a na svou dobu velmi moderní základní škola, jež sloužila za války jako lazaret, byla otevřena v roce 1939. Hned první den - 1. září byl před začátkem vyučování její ředitel začten gestapem. Žáci poté v novém objektu strávili pouhý jeden školní rok, řekl ČTK Sankot. Budova je dokladem velmi kvalitní předválečné funkcionalistické architektury.
    "V této porodnici se narodila většina Plzeňanů. Vždy mě zajímalo, jak dlouho byl objekt školou," uvedl Sankot.
    Škola v nové budově na Slovanech zahajovala ještě jako nezkolaudovaná v únoru 1939. Její vybudování měla na starost proslulá firma Müller a Kapsa, projekt navrhl známý plzeňský architekt Václav Klein. Objekt se stavěl dva roky, od léta 1937 do února 1939. Žákům však sloužil pouhý rok.
    "Prvního září 1939 přijelo k budově gestapo a zatklo zastupujícího ředitele. Důvodem bylo to, že začala druhá světová válka a oni potřebovali různá rukojmí pro případ nepokojů. Zatknout tohoto ředitele jim zřejmě přišlo výhodné, na tu školu bylo vidět, byla v té době prezentovaná," uvedl Sankot. Objekt byl v té době velmi moderní stavbou. "Měli tam korkové podlahy, v každé místnosti topení podlahou, bylo i zvlhčování vzduchem," přiblížil historik. Zatčení ředitele vyvolalo šok.
    Na začátku školního roku 1940/1941 zabrala budovu německá armáda, během války byl v objektu lazaret. Od prosince 1942 přestavovali zaměstnanci firmy Müller a Kapsa budovu pro nový účel, takže od ledna 1944 mohla sloužit jako porodnice. Přestože po válce bojovalo sdružení rodičů a přátel školy o získání objektu zpět pro žáky, nepodařilo se to.
    V porodnici na Slovanech se po válce narodily celé generace obyvatel města, poslední ženu přijalo zařízení k porodu 30. srpna 2007. V lednu 2010 byla budova vyhlášena nemovitou kulturní památkou.
    O osudu objektu, který vlastní stát, se v Plzni v posledních letech jednalo. Zvažovala se varianta bezúplatného převodu na město Plzeň. Město ale od myšlenky odstoupilo poté, co se stát rozhodl na prodeji budovy vydělat. Zájem o objekt projevila soukromá firma, a to za účelem vytvořit z chátrajícího objektu domov pro seniory se sociálními lůžky.
    Podrobné dějiny cenného objektu jsou spolu s dalšími místy ve městě zachyceny v druhém díle knihy Příběhy plzeňských domů, jež právě vychází.
0 komentářů
přidat komentář