Kraj stále připravuje v Plzni novou budovu galerie za 600 milionů

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
23.11.2013 14:50
Plzeň

Plzeň - Plzeňský kraj trvale připravuje projekt na stavbu nové budovy krajské Západočeské galerie (ZČG) v Plzni za 500 až 600 milionů korun. Stavba, která měla být původně součástí projektu Evropského hlavního město kultury 2015, vznikne jen tehdy, když na ni získá dotaci z EU. Projekt už má územní rozhodnutí, do roka by mělo být stavební povolení a je hotový archeologický průzkum na pozemku města. ČTK to řekl náměstek hejtmana pro kulturu Jiří Struček (ČSSD).
    "Archeologický průzkum byl ukončený a už by se tam nemělo nic dít. Dále už by měla být dořešená ekologická zátěž z bývalé benzinové pumpy," řekl. Kraj podepsal nedávno s Plzní memorandum, kde deklaruje, že chce galerii postavit. "Nezaplatíme ji ale z vlastních peněz, ale budeme hledat zdroje z nového plánovacího období EU na léta 2014 až 2020," uvedl Struček. V něm mají být podle něj dotační tituly na regionální kulturní stavby. Dvouletá stavba má být hotová nejdéle do roku 2020.
    Plzeňský kraj už dal do přípravy galerie zhruba 25 milionů korun, hlavně do architektonické soutěže, archeologického průzkumu a do dokumentace pro územní rozhodnutí, které nabylo právní moci v dubnu. "Stavební povolení je v běhu. Mělo by být do roka, aby se hned mohlo žádat o peníze EU," uvedl Struček. Povolení naváže na sousední novou tramvajovou točnu, již postaví město do jara 2015 za 120 milionů Kč.
    Kraj má pozemek na galerii U Zvonu v pronájmu od města. ZČG s ním má uzavřenou nájemní smlouvu do konce roku 2014 a za určitých podmínek se automaticky prodlouží. Nájemné činí 15 Kč/m²/rok, což vychází na zhruba 30.000 korun ročně. "Dále je mezi krajem a městem uzavřená, také do konce roku 2014, smlouva o budoucí koupi pozemku. Pozemek si tak Plzeňský kraj po dostavbě galerie odkoupí za korunu," uvedl vedoucí krajského odboru investic a majetku Michal Bouřa.
    "My to obráceně děláme také. Když například Plzeň stavěla atletický stadion, tak dostala také od kraje pozemek za korunu a přitom jsme ho mohli prodat za 50 milionů korun," uvedl Struček. Podle něj hodlá kraj nájemní smlouvu prodloužit. Když už je to tak rozpracované, je zbytečné měnit zásadní podmínky, které jsou dané, uvedl.
    Současná ZČG usiluje dle Stručka o novou budovu už asi 50 let. "Všichni bychom byli rádi, aby byla co nejdříve. Díky našim bohatým depozitářům víme, že bychom tam měli co dát. Chtěli bychom konečně ukázat občanům tato díla, která zatím nemůžeme vystavit," uvedl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články