V Kladně se bude veřejně projednávat návrh územního plánu

Zdroj
Matěj Říha
Vložil
ČTK
23.11.2013 14:05
Kladno

Kladno - Město Kladno připravilo na 16. prosince veřejné projednání nového návrhu územního plánu, k němuž budou moci ještě obyvatelé dávat námitky a připomínky. Pak se všechny budou vyhodnocovat. Nový územní plán by mělo schválit zastupitelstvo v příštím roce. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Vilém Frček. Původně měl být návrh územního plánu schvalován už před rokem a půl. Přípravy se ale zpozdily například kvůli připomínkám obyvatel a dalších subjektů.
    Podle Frčka se mohou připomínky k územnímu plánu dávat od 17. do 23. prosince. Pak se vyhodnotí a na základě případných změn územního plánu se uskuteční jeho další veřejné projednání. "Následně bude schválen zastupitelstvem a vydá se územní plán," uvedl Frček. Lidé už nyní mohou do návrhu nového územního plánu nahlížet na webových stránkách města.
    Hlavní podstatnou změnou územního plánu by měla být možnost umístění staveb na pozemky, u nichž bude chtít město regulovat, kolik plochy budou moci majitelé zastavět. Návrh územního plánu počítá například se zmenšením průmyslových zón, mimo jiné má řešit problémy s dopravou ve městě vybudováním průtahu areálem bývalé Poldi Kladno.
    Návrh počítá s výstavbou rychlodráhy mezi Kladnem a Prahou nebo vymezením nových koridorů pro silnice, které by měly odklonit nákladní dopravu mimo zastavěné území poblíž centra. Územní plán by měl údajně zabránit další výstavbě v sídlištích nebo umožnit výstavbu rodinných domů po odtěžení haldy u čtvrti Švermov.
    Původně měl být návrh územního plánu schválen už loni v dubnu. Úředníci do něj však museli zapracovat kolem 120 připomínek. Primátor Dan Jiránek (ODS) už dříve připustil, že se v konceptu územního plánu také objevily chyby, které bylo potřeba odstranit. Nový územní plán město pořídí za cenu kolem dvou milionů korun. Relativně nízkou pořizovací cenu dokumentu, kvůli které prý byl materiál nekvalitní, i některé návrhy v něm kritizovala opozice a některá občanská sdružení.
    Nový stavební zákon městům nařizuje vyhotovit územní plán do roku 2015.
0 komentářů
přidat komentář

Související články