Vyhlídková věž na hradě Orlík v Humpolci vznikne

Vložil
ČTK
23.11.2013 13:55
Humpolec (Pelhřimovsko) - Na zřícenině hradu Orlík v Humpolci vznikne do příštího podzimu vyhlídková věž. Stavbu schválili výraznou většinou hlasů zastupitelé. Vyčlenili zároveň 70.000 korun na zpracování projektu. Podle harmonogramu by radnice měla mít v dubnu stavební povolení a na jaře by měly začít práce. ČTK to řekl starosta Jiří Kučera (ODS).
    Návrh jihlavského architekta Martina Fraňka počítá se šroubovým schodištěm vně současné věže, které nijak nezasahuje do její statiky, a částečným dozděním jejího vrcholu. "Z vrcholu věže bude fantastický výhled. Vyhlídková věž zvýší turistickou atraktivitu Humpolce a jeho okolí," řekl Kučera. Náklady podle něj dosáhnou několika milionů korun. Město se pokusí najít vhodnou dotaci.
    Podle památkářů návrh není v konfliktu se zájmy památkové péče a nepoškodí státem chráněné památkové hodnoty po splnění podmínek, které jsou ve vyjádření telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) pro městský úřad v Humpolci popsány. "Nejde o definitivní schválení realizace stavby, ale o schválení 'nápadu', který bude dále rozvíjen za určitých daných podmínek tak, aby nebyla poškozena chráněná památka," řekl ČTK už dříve vedoucí odboru památkové péče NPÚ v Telči Tomáš Vícha.
    Lidé mohli o stavbě hlasovat na webu města nebo pomocí anketních lístků v informačním středisku. Podle Kučery se ankety zúčastnilo téměř 1200 hlasujících. "Ve fyzických dotaznících, které jsou průkazné, byla drtivá převaha souhlasných hlasů," řekl starosta.
    Město se o stavbu vyhlídkové věže v areálu hradu Orlíka snažilo už v minulých letech, kdy byl vypracován komplexní návrh na záchranu této středověké zříceniny. Uvažovalo se také o zřízení vyhlídky mimo hradní areál na Havlově kopci. Ukázalo se to ale jako značně komplikované kvůli majetkoprávním vztahům.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Schody
robert
25.11.13 01:13
schody
Martin_Franek
25.11.13 07:42
schody
Tomáš Vích
25.11.13 11:51
Prostě, zdařilé
Dr.Lusciniol
25.11.13 11:54
Myslím,
robert
26.11.13 08:26
zobrazit všechny komentáře

Související články