Duchcov zvažuje, jak naloží s bývalým nádražím

Zdroj
Lucie Chlebná
Vložil
ČTK
23.11.2013 13:45
Duchcov (Teplicko) - Radnice v Duchcově zvažuje, jak naloží s objektem bývalého nádraží, kde se nedávno propadla střecha. Město dá vypracovat podrobný posudek o stavu domu, řekla ČTK duchcovská starostka Jitka Bártová. Budova je památkově chráněná, město ji za 340.000 korun koupilo zhruba před rokem.
    Střecha objektu se propadla počátkem listopadu. Radnice se kvůli osudu bývalého nádraží nedávno sešla s památkáři. "Domluvili jsme si statika, udělá se celkový podrobný posudek. Zabezpečíme okna a budeme hledat možné finanční zdroje," uvedla Bártová.
    Dodala, že město má zájem na zachování velmi zchátralé budovy. Projekt, který by řešil její opravu a budoucí využití, zatím neexistuje. "Předpokládám, že se přikloníme k něčemu, co nebude mít velké provozní náklady. Myslím, že původní záměr vybudovat tu muzeum by byl tak finančně náročný, že tuto myšlenku zatím asi odsuneme," řekla.
    Schůdnější variantou by podle ní bylo například zastřešení objektu, vybudování ochozu a úprava několika místností. Mohly by se tu pak pořádat koncerty a jiné kulturní akce. Konečné slovo ale budou mít zastupitelé města.
    "Stav objektu je bezpochyby havarijní, jsou zřícené veškeré střešní konstrukce, dlouhodobě jsou odhaleny koruny zdí, do objektu zatéká. Vnitřní konstrukce stavby jsou částečně zřícené, interiér je zaplněn stavební sutinou," popsal situaci pracovník duchcovského muzea Jiří Bureš.
    Uvedl, že nádraží se stavělo v letech 1873 až 1874 a bylo součástí bývalé Ústecko-teplické dráhy. Autorem návrhu byl saský architekt Hermann Rudolph, který pro Ústecko-teplickou dráhu projektoval na počátku sedmdesátých let 19. století několik nádražních budov. Stavba byla na přelomu 19. a 20. století rozšířena.
    Historizující architektonický výraz stavby podle Bureše výrazněji nevybočuje ze soudobé produkce obdobných objektů. Nádražní areál tvoří celou východní frontu náměstí Legií. "Nádraží se stalo pomyslnou bránou do tehdy nově budované výstavné čtvrti, dnešního tzv. Jižního Města, které je známo především jako bydliště sociálně nepřizpůsobivých obyvatel," uvedl.
    Starostka zmínila, že z jejího pohledu budova představuje určitý symbol města. "Zažila období slávy a rozkvětu Duchcova stejně tak, jako s celým Duchcovem prožívala to období zmaru a desetiletí devastace," dodala.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kdo za to muze
rudvik
23.11.13 03:12
zobrazit všechny komentáře