UNStudio zvítězilo v soutěži na komplex Baumkirchen Mitte v Mnichově

Ben van Berkel

Zdroj
UNStudio
Vložil
Tisková zpráva
22.11.2013 12:00
Ben van Berkel
UNStudio

Projekt UNStudia na budovu Baumkirchen Mitte v Mnichově zvítězil v soutěži, jíž se ve finále účastnilo šest kanceléří – kromě jiných například BIG Architects, Juergen Mayer H Architects nebo Schneider + Schumacher Architects.

UNStudio spolupracovalo na návrhu residenčního a kancelářského komplexu situovaného na východě Mnichova, o celkové ploše 18.500 m², s krajinářskou kanceláří OR else Landscapes. Šedesát metrů vysoká věž se stane ústředním bodem pro vstup do nového developmentu Baumkirchen Mitte.


Ben van Berkel k projektu říká: „U řešení fasády jsme zvolili střízlivost, jež v sobě zahrnuje kontrastující měřítka detailů. Horizontální pásy, které se vinou kolem budovy a uspořádávají ji, představují z dálky decentní členění, nicméně když se ke stavbě přiblížíte, objevíte rafinované měřítko spletitého, složitého propracování detailů.“



Nová práce — Soustředěná individuální práce, porady formou brainstormingu a improvizovaná pracovní setkání, která se rychle stávají součástí soudobé pracovní kultury, vyžadují prostory a dispozice, jež mohou flexibilně odpovídat na tyto nové požadavky. V návrhu UNStudia je identita budovy založena na neutrálních prostorech – jako jsou například foyer, lobby nebo místa pro setkávání. Projekt kombinuje jak zóny, jež zaručují maximální flexibilitu pro různorodé kombinace uživatelů, tak exkluzivně navržené plochy, jež nabízejí prostor pro komunikaci a kreativitu.



Nové bydlení — Měnící se požadavky a očekávání kladená na současné bydlení stojí u počátku návrhu residenčních ploch v rámci daného projektu. Zahrnuty jsou v něm flexibilní typy bydlení, a tak se nabízejí variabilní sestavy a možnost spojovat sousedící jednotky. Půdorysy navíc umožňují variace konfigurací dispozic bytů – a tak přímo odpovídají na specifické individuální požadavky obyvatel.



Venkovní prostory, jež se liší měřítkem, představují nedílnou součást bytů. Zážitek z bydlení se tak neomezuje na samotné byty, ale začíná už s příchodem do budovy a vstupem do komunikačních prostor. Dále se pak nabízí na společných i soukromých venkovních plochách. Takové rozšíření konceptu bydlení podněcuje interakci mezi obyvateli a vytváří rovnováhu mezi živoucími veřejnými prostory a potřebou soukromí.



Dualita — Dva kontrastní materiály, jež určují vzhled domu a pocit z něj nabytý, odrážejí na fasádě dualitu programu. Světlý kov tvoří pozadí a propůjčuje domu soudobý, odlehčený vzhled, zatímco kontrastující užití dřeva budově propůjčuje vzezření na míru vyrobeného kusu nábytku, určeného do městského prostoru.



Trvale udržitelná obytná krajina — Zbytky stop bývalého železničního kolejiště vytvářejí na místě výkres – půdorys dispozice střešních zahrad. Lineární struktura vymezuje v jejich návrhu prostory pro zahrádky se zeleninou a bylinkami k vaření, pro hraní dětí, stejně jako pro řady ozdobných travin nebo kvetoucích trvalek. Inspirovány jsou živelnou vegetací železničních náspů. Díky zapojení zeleninových zahrádek, systému pro zavlažování dešťovou vodou, sklizně, kompostování a včelařství přesahují střešní zahrady koncept pouhé rekreační zóny – vedle něj totiž díky přispění k trvale udržitelnému rozvoji životního prostředí hrají také významnou ekologickou roli.



0 komentářů
přidat komentář