Císářsky náhon v Pardubicích bude dál chátrat

Vložil
ČTK
22.11.2013 10:30
Pardubice

Pardubice - Opravy chátrajícího Císařského náhonu v Pardubicích by byly tak komplikované, že se do nich město v dohledné budoucnosti nepustí. Technická památka z 16. století z doby vlády Pernštejnů se opraví jen pod Tyršovými sady a na starém městě se kopat nebude. ČTK to řekl primátorčin náměstek František Brendl (Pardubáci).

    "Druhá polovina náhonu bude řešena v rámci oprav Tyršových sadů. Zatrubnění na starém městě je ve velmi špatném stavu. Původní projekt počítal s tím, že bychom rozkopali půl starého města, myslím, že to bude hodně dobrodružné, ale teď je to absolutně neaktuální," řekl Brendl.
    Před několika lety studie naznačila, že by opravy náhonu stály 15 až 18 milionů korun. V současnosti se skutečné náklady odhadovat nedají. Kanál vede od Chrudimky, podtéká pod tunelem Pernštýnskou ulicí a za Císařský mlýn, kde jsou na Wernerově nábřeží a u kostela svatého Bartoloměje otevřená obezděná koryta. V 19. století sloužil náhon jako zdroj užitkové vody menším průmyslovým podnikům.
    "Kopat pod starými domy by bylo technologicky náročné. Nová cesta by se hledala velmi těžko," řekla Kateřina Koupalová z odboru hlavního architekta magistrátu.
    Podle náměstka Brendla by se nejspíš staré trubky v budoucnu neměnily celé, ale vyplnily se vložkou. V době, kdy se budovalo zdymadlo na Labi, zvýšila se hladina Chrudimy u vpusti Císařského náhonu, což je také komplikace.
    "Vyšší hladina se viditelně projevuje na Wernerově náměstí, u kostela svatého Bartoloměje a dělá to problém se sklepními prostory na starém městě. Kdyby se náhon zavřel, trubky by zarostly a musela by se rekonstrukce udělat hned," řekl Brendl.
    Císařský náhon je součástí městské památkové zóny a patří městu. Stará se o něj městský obvod I. Do loňska otevřené části u kostela a nábřeží dvakrát ročně čistily Služby města Pardubic.
    "V nádržích se vybíralo bahno, čistili řady, odklízel nepořádek a dával se tam přípravek, aby voda nezapáchala a nešířily se v ní bakterie," řekla mluvčí městské firmy Světlana Pozníková.
0 komentářů
přidat komentář