Historickou budovu muzea chce rekonstruovat sedm uchazečů

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
18.11.2013 17:50
Praha

Praha - Do tendru na rekonstrukci historické budovy Národního muzea v Praze (NM) se přihlásilo sedm uchazečů. Hodnota zakázky je téměř tři miliardy korun včetně DPH. Obálky s přihláškami do výběrového řízení byly otevřeny dnes. ČTK to řekl náměstek generálního ředitele NM Milan Plaček. Jména uchazečů neuvedl.
    Po otevření obálek se následně budou nabídky posuzovat a hodnotit, a to členy komise, kterou minulý týden ustanovila vláda, řekl Plaček. Předpokládá, že komise bude pracovat zhruba čtyři měsíce. Mezi jejími devíti členy jsou zástupci Národního muzea, ministerstev financí a kultury.
    "Realizace zakázky bude trvat 42 měsíců od jejího zahájení," dodal. Termín uzávěrky výběrového řízení se několikrát posouval, původně se měly obálky otevírat v srpnu. Rekonstruovaná budova má být otevřena v roce 2018, kdy Národní muzeum oslaví 200 let existence.
    Tendr na zhotovitele rekonstrukce vypsalo Národní muzeum 13. května, kdy byl zveřejněn ve Věstníku veřejných zakázek. Vláda ho schválila 10. dubna jako otevřené výběrové řízení.
    Budova si po rekonstrukci zachová původní tvář, kterou jí vtiskl architekt Josef Schulz. Jedním z významných prvků rekonstrukce je vybudování podzemního tunelu, který historickou budovu propojí se sousední Novou budovou NM. Velká péče bude věnována restaurování maleb, soch a dalších prvků národní kulturní památky. Rekonstrukce zlepší výstavní, expoziční i provozní prostory, celková výstavní plocha vzroste na 11.000 metrů čtverečních.
    Žadatelé měli podle Plačka v přihláškách doložit například seznam staveb provedených za posledních pět let a osvědčení objednatelů o řádném plnění nejvýznamnějších z nich. Předpokladem je také alespoň pět prací obdobného charakteru a rozsahu provedených v posledních pěti letech. Z toho minimálně dvě, jejímž předmětem byla výstavba nebo rekonstrukce stavby občanské vybavenosti ve za minimálně 300 milionů korun bez DPH za každou z nich. Dále dvě stavební práce, jejímž předmětem byla rekonstrukce budovy, která je kulturní památkou, za alespoň 100 milionů Kč bez DPH.
    Budova na Václavském náměstí je od léta 2011 vyklizena a uzavřena. Peníze na opravu půjdou ze státního rozpočtu z kapitoly ministerstva kultury v rámci Programu péče o národní kulturní poklad. Přípravná fáze stála 548 milionů korun. Šlo o náklady na stěhování, sanace, dokončování depozitářů v Terezíně i úpravy Nové budovy. Další výběrové řízení bylo vypsáno na restaurování soch a mobiliáře. Během příštího roku budou vybráni architekti nových expozic. Na jejich přípravu je určeno půl miliardy korun, harmonogram čerpání je nastaven do konce roku 2017.
0 komentářů
přidat komentář

Související články