Výzdobu svatovítské katedrály obohatila socha Jana Koblasy

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
17.11.2013 23:45
Praha

Praha - Sochařskou výzdobu katedrály sv. Víta na Pražském hradě obohatila plastika mezinárodně uznávaného sochaře, malíře a grafika Jana Koblasy s názvem Vzkříšení. Je umístěna proti svatováclavské kapli a odhalena byla dnes v podvečer při ekumenické modlitbě za oběti totalitních režimů.
    Umístěním plastiky do jednoho z nejvýznamnějších symbolů Prahy a České republiky stanul Koblasa vedle dalších významných umělců minulosti. Jednou z posledních plastik, které byly do chrámu instalovány, byla socha svaté Anežky - ta je v katedrále od roku 1989, z doby jejího svatořečení. Velké množství uměleckých děl předtím katedrála získala na přelomu 19. a 20. století v době dostavby chrámu.
    Koblasa vytvořil čtyři metry vysokou a částečně pozlacenou bronzovou plastiku Vzkříšení v roce 1981. Subtilní stéla nepředstavuje dílo abstraktní, ale naznačuje abstrahovanou lidskou postavu. Loni byla načas instalována na kostele sv. Jiljí v Nymburku.
    Už v 60. letech Koblasa pracoval pro sakrální prostory. Spolu s Mikulášem Medkem a Karlem Neprašem se podílel na úpravě presbytáře kostela sv. Petra a Pavla v Jedovnicích. V 80. letech realizoval sochu sv. Jana Nepomuka Neumanna v české kapli ve Washingtonu. Následovaly oltáře a krucifixy pro kostely v Norderstedtu, Lübecku, Hamburku a Neumünstru. V roce 2000 spolupracoval na novostavbě kaple sv. Václava v Bílce u Teplic. Pro křížovou cestu u Kuksu dokončil v roce 2008 sochu Svatá rodina.
    Loni připomněla jeho osmdesátiny retrospektiva na Pražském hradě a výstava soch a grafik z 60. let v Norimberku. Koblasa od roku 1982 žije a tvoří v Hamburku, dnešního odhalení své plastiky se osobně zúčastnil.
    Na slavnostní večer byli pozváni rektoři českých univerzit a děkani jejich fakult. Na ekumenickou modlitbu navázal koncert, na kterém zaznělo Requiem Jeana Gillese (1668-1705).
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
vzkříšení?
Zdeněk Skála
18.11.13 07:27
zobrazit všechny komentáře

Související články