V Plzni se prodává unikátní byt od nástupců Adolfa Loose

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
15.11.2013 16:00
Plzeň

Adolf Loos

snímky převzaty ze stránek realitní kanceláře Klika
Plzeň - Výjimečný památkově chráněný byt s interiéry od spolupracovníků nebo nástupců významného světového architekta Adolfa Loose se objevil mezi nabízenými realitami v Plzni. Jeho prodejní cena je 3,2 milionu korun. Byt s plochou 175 metrů čtverečních se nachází v cihlovém domě ve Skrétově ulici, zjistila ČTK. Podobných takto cenných a zachovalých bytů je podle památkářů v Plzni do deseti.

    "Autorem interiéru je zřejmě Loosův spolupracovník Norbert Krieger případně Leo Meisl. Řešení nejvýznamnějších prostor bytu je zachováno v originálním stavu," uvedla realitní kancelář Klika na svém webu.
    "Je to něco luxusního a mimořádného. Bytů v této kvalitě bude v Plzni do deseti. Doufám, že ho koupí někdo, kdo k němu bude mít opravdu vztah," řekl Karel Zoch z odboru památkové péče města.
    "Takto unikátní interiér jsme ještě neprodávali. Zájemců je do deseti. Mezi nimi jsou fandové architektury i Adolfa Loose," řekl realitní makléř Michal Šulc. Velkou historickou hodnotu ocení jen velmi individuální nadšenec nebo investor. Podle Šulce je cena vysoká a už byla jednou snížena; tržní hodnota podobného bytu v Plzni bez unikátního interiéru je kolem 2,5 milionu korun.
    "Majitelka se dostala do finanční tísně a chce byt prodat. K bytu se chovala velmi slušně a citlivě. Lidí, kteří by s nadšením do takového interiéru šli, moc nebude, protože kupec musí minimálně 75 procent věcí udržet v současné podobě včetně klik a vypínačů," uvedl šéf odboru památkové péče magistrátu Petr Marovič. Cena je sice slušná, ale kupec musí dát ještě nejméně dva miliony do obnovy bytu. "Jen zrepasovat okna do zahrady přijde na 400.000 korun," uvedl. Veškerou rekonstrukci bude muset konzultovat s památkáři.
    Podle Zocha se autorstvím bytu zabývají odborníci. "Je tam jasně patrná inspirace Loosem a z toho usuzujeme, že to navrhoval jeden z jeho žáků. Ale jsou tam prvky, které Loos zavrhoval. Ale po stránce architektury a designu je to velmi podařená realizace," uvedl. Loosův interiér by se podle Zocha prodával za desítky milionů korun. Například malý konferenční stolek se vydraží třeba za 700.000 korun.
    Byt pro svou rodinu nechal zřídit obchodník Otta Herrmann. Do bytu se nastěhovali na začátku roku 1935, jejich dospívající syn Jiří odjel před válkou do Ameriky, rodiče byli v roce 1942 zařazeni do transportu a zahynuli patrně ve vyhlazovacím táboře.
    Zdokumentovaných a dochovaných Loosových interiérů v různém stupni poškození je v Plzni osm. Radnice nyní opravuje byt v Bendově ulici 10 a v Klatovské ulici 12, které zpřístupní v roce 2015, kdy se Plzeň stane evropským hlavním městem kultury. Město vlastní další dva byty, do nichž ještě kvůli nedostatku peněz investovat nezačalo. Loos v Plzni získal první zakázku v roce 1907. S přestávkami tam působil do své smrti v roce 1933 a realizoval 13 interiérů. Soubor je podle odborníků nesmírně cenný i v kontextu celé evropské architektury 20. století.
0 komentářů
přidat komentář