Výběrové řízení na koncepci české účasti PQ končí 30. listopadu

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
15.11.2013 10:25
Praha

Praha - Hudba, počasí a politika jsou programovými pilíři Pražského quadriennale (PQ) scénografie a divadelního prostoru 2015. Zároveň jsou i zadáním pro výtvarníky, scénografy, architekty a designéry, kteří se chtějí podílet na podobě české expozice. Pořadatelé souběžně vyhlásili i soutěž na koncepci sekce zaměřené na divadelní architekturu a prostor. Soutěžní návrhy je nutno odevzdat do 30. listopadu.

    "O vítězi rozhodne sedmičlenná porota, v níž zasednou například Tomáš Žižka, Marek Cpin, Kamila Polívková a Jan Dušek," oznámila dnes ČTK mluvčí této přehlídky Silvie Marková. PQ se uskuteční od 18. do 28. června 2015. Podle předpokladů přijede přes 5000 delegátů z 80 zemí, očekává se přes 50.000 návštěvníků. Více informací je na adrese www.pq.cz.
    Podobně jako celé Pražské quadriennale pracuje s přesahy scénografie a divadelního umění do dalších oborů a všedního života, i od soutěžních návrhů se očekává inovativnost a širší kontext. Soutěžící umělci by se měli věnovat i světelnému a zvukovému designu, performanci nebo kostýmu, a to se zřetelem na současné trendy.
    "Rádi bychom, aby se tvůrci ve svých návrzích věnovali prostoru, který ovlivňuje vztahy mezi lidmi a poskytuje platformu pro sdílení myšlenek, příběhů i společenské odpovědnosti. A vnímali scénografii jako prostředí, které v současném divadle ovlivňuje prostorové a mentální vazby a vazby mezi představením a publikem," komentovala to umělecká ředitelka PQ Sodja Lotkerová.
    Soutěžící nejsou omezeni ve zvolených technologiích, ani dalších parametrech. V případě Sekce zemí a regionů je určující pouze velikost expozice (25-50 metrů čtverečních) a rozpočet realizace, který by neměl překročit 750.000 korun. U sekce Prostor jsou náklady stanoveny na 200.000 Kč. Pokud bude návrh počítat s vyšší částkou, musejí soutěžící doložit finanční krytí z dalších zdrojů.
    "Mnohé národní expozice na PQ v roce 2011 ukázaly kreativitu, s jakou lze k tématu přistoupit. Od naprostého minimalismu v podání Japonska, až po vítěznou expozici Brazílie, jejíž autoři propojili scénografii s popkulturou a ukázali její posun v současném neklidném světě," uvedla výkonná ředitelka PQ Daniela Pařízková. V roce 1999 se Zlatou trigu odnesla expozice Šimona Cabana a Simony Rybákové.
    Pražské quadriennale, jehož aktuální rozpočet na čtyřleté období činí 63 milionů korun, opět získalo podporu Evropské unie. Podle Pařízkové jde o grant přes 760.000 eur (20,6 milionu korun). "Ministerský grant činí 34 milionů, zhruba tři miliony tvoří další dotace. Spolu s tím, co vkládají zahraniční partneři, se částka blíží ke 100 milionům," řekla ČTK.
    PQ 2011 přineslo státu dvakrát více, než činily státní dotace. "Podle analýzy společnosti Economic impacT každá koruna rozpočtu vygenerovala téměř šest korun na obratu ekonomiky a dvě koruny na HDP. Návštěvníci utratili přes 164 milionů korun, navýšení obratu se projevilo 393 miliony," podotkla ředitelka Institutu umění - Divadelního ústavu Pavla Petrová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články