ÚOHS zrušil šestimiliardový tendr ŘSD na dostavbu D1

Vložil
ČTK
15.11.2013 10:15
Brno

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil přibližně šestimiliardový tendr Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) na dostavbu dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Rozhodnutí je pravomocné, ŘSD se proti němu neodvolalo. Antimonopolní úřad uvádí údaje, na něž upozornila Česká televize, na svém webu.

    Podle úřadu ŘSD nestanovilo dostatečnou lhůtu pro doručení žádostí o účast v tendru s ohledem na složitost zakázky. "Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl ÚOHS v rozhodnutí.
    Firmy, které se o zakázku chtěly ucházet, potřebovaly oprávnění, které vydává Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. ŘSD sice opakovaně lhůtu prodlužovalo, ani jednou ale nedosáhla úřadem požadovaných 60 dní.
    "Nedostatečná délka stanovené lhůty mohla být (pro firmy) odrazující natolik, že zájem o účast v tomto zadávacím řízení vůbec neprojevily a žádost o účast tak vůbec nepodaly," uvedl ÚOHS v rozhodnutí.
    Podle věstníku veřejných zakázek má nový úsek dálnice, dlouhý 14 kilometrů, vzniknout do dvou let. Součástí tendru jsou i oboustranná odpočívadla.
    V Česku na celé dálnici D1 vedoucí v délce 377 kilometrů z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska chybí dobudovat jen u Přerova úsek Říkovice - Lipník nad Bečvou. Úsek mezi Přerovem a Lipníkem je částí nedokončené trasy.
    Loni v listopadu vyjeli řidiči poprvé na úsek dálnice mezi Bohumínem na Karvinsku a polskými hranicemi, který navazuje na polskou dálnici A1. Letos začala modernizace nejstarší české dálnice mezi Prahou a Brnem.
0 komentářů
přidat komentář