Lanovka na Sněžku je hotová, lidi by mohla vozit od 21. prosince

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
14.11.2013 22:30
Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Nová kabinová lanovka na nejvyšší českou horu Sněžku je po stavební stránce hotová. Nyní ji čekají zatěžkávací zkoušky, revize a inspekční prohlídky. Pokud vše půjde hladce, mohla by se lanovka pro veřejnost rozjet 21. prosince. To by bylo zhruba o tři měsíce dříve, než měly ve smlouvě o dílo stavební firma BAK Trutnov a lanovkářská firma Leitner. ČTK to dnes řekl šéf provozu lanovky Jiří Martinec.

    Hlavní zatěžkávací zkouška čeká lanovku za asi 300 milionů korun v pondělí 18. prosince. "Lanovku prověří několik desítek pivních sudů s pivem Paroháč, které vaří Luční bouda na hřebenech Krkonoš," uvedl Martinec. Dodal, že kromě vlastní technologie lanovky jsou hotové i dolní a horní stanice a mezistanice na Růžové hoře.
    Původní lanovka na Sněžku dojezdila na horním úseku vloni v květnu, na spodním na začátku září. Nová lanovka má místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější čtyřmístné kabinky. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 lidech, měla by však lépe odolávat větru.
    Služeb staré lanovky z roku 1949 každoročně využívalo 200.000 lidí a až na Sněžku vyjela asi polovina z nich. Investorem lanovky je město Pec pod Sněžkou, které na stavbu získalo dotaci z fondů EU.
0 komentářů
přidat komentář

Související články