V historickém centru Olomouce vyroste polyfunkční dům s byty

Zdroj
Vladimír Onderka
Vložil
ČTK
25.05.2006 15:25
Olomouc

Olomouc - V historickém jádru Olomouce u centrálního náměstí vyroste do února příštího roku nový polyfunkční dům. Jeho součástí budou byty, obchody a ordinace. Většina z 24 bytů budoucího domu je již nyní prodána. Stavba domu, který financuje tuzemská developerská společnost, si vyžádá 56 milionů korun.
"Přípravy projektu trvaly rok a půl. Je to tím, že realizovat stavbu v historickém centru města bývá vždy velmi složité. Jen architekti pracovali na návrhu rok," řekl dnes novinářům ředitel projektu Tomáš Veverka.
Doplnil, že záměr společnost konzultovala od počátku s památkáři. Na základě jejich připomínek projekt doznal změn. "Nebyly však nijak zásadní. Objekt jsme pouze o něco snížili, upravili střešní okna či hrubost fasády," uvedl Veverka.
Objekt bude čítat 24 bytů a pět nebytových prostor určených pro obchody, služby a ordinace. Asi 75 procent bytů, které budou mít rozlohu od 50 do 107 metrů čtverečních, je podle zástupců investora již zamluveno či prodáno.
"Jejich cena i vzhledem k atraktivnímu umístění začínala na 30.000 korunách za metr čtvereční," uvedl Jiří Hlinka z  marketingového oddělení developerské společnosti. Ceny bytů v nových domech na okraji města se pohybují podle odborníků kolem 23.000 korun za metr čtvereční.
Zahájení stavby polyfunkčního domu předcházel archeologický výzkum v  prostoru mezi ulicemi Uhelná a Mlýnská. Archeologové při něm objevili mimo jiné základy středověké pece, která zřejmě sloužila na pečení chleba. Dobu vzniku pece odhadli na 13. až 14. století.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
TO BYLO TAK
de ardoise
26.05.06 10:16
Orlí hnízdo
Jan Kratochvíl
29.05.06 09:44
JÓ, TO JÓ...
de ardoise
30.05.06 01:08
zobrazit všechny komentáře