Ministerstvo obrany musí vrátit Brnu pokutu 10 milionů

Zdroj
Tereza Palečková
Vložil
ČTK
13.11.2013 20:10
Praha

Praha - Brno vyhrálo soudní spor s ministerstvem obrany. Úřad musí městu vrátit deset milionů korun, které mu Brno původně zaplatilo jako smluvní pokutu za plánované komerční využití objektu bývalých kasáren na Kraví hoře. Odvolací Městský soud v Praze dnes potvrdil rozsudek, podle nějž ministerstvo nemělo právo Brnu nařizovat, jak s nemovitostí naložit.
    "Brno nemělo povinnost platit smluvní pokutu. Proto se v tomto případě jedná o bezdůvodné obohacení, které žalovaná strana musí vrátit," uvedl člen odvolacího senátu Jiří Körbler. Úřad musí městu navíc zaplatit i úroky z prodlení a také náklady soudního řízení, které se vyšplhaly na 916.000 korun.
    Brno získalo někdejší kasárny bezúplatným převodem od státu v roce 2003. Tehdy se smluvně zavázalo, že následujících deset let bude pozemky využívat nekomerčním způsobem. V opačném případě mělo uhradit pokutu ve výši ceny objektu, tedy 9,7 milionu korun.
    Radnice Brno-střed ale po převodu naplánovala na získaných pozemcích výstavbu polyfunkčního domu Wilson se zhruba 80 byty a četnými obchody. Za projektem stála firma Wilson Properity, která pozemky v roce 2006 získala od Brna do patnáctiletého nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční ročně. Ministerstvo obrany to považovalo za porušení dohody, a proto městu vyměřilo pokutu.
    Brno ji sice zaplatilo, následně však v roce 2010 podalo na ministerstvo žalobu na vydání bezdůvodného obohacení. Argumentovalo v ní tím, že uzavřená smlouva je neplatná. Obvodní soud pak letos v únoru žalobě vyhověl, což nyní potvrdil i odvolací senát. Proti rozsudku se lze nyní bránit již jen dovoláním u Nejvyššího soudu.
    "Ministerstvo obrany respektuje pravomocné rozhodnutí soudu. O dalším postupu v této věci však rozhodne až po doručení a prostudování písemného vyhotovení rozsudku," sdělil ČTK Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva. Úřad musí peníze uhradit do tří dnů od doručení verdiktu.
    Soudce Körbler dnes uvedl, že ministerstvo smlouvu s Brnem připravilo a podepsalo na základě zákona o majetku České republiky, podle nějž bylo možno bezplatně převést věc v majetku státu pouze ve veřejném zájmu. Brno však smlouvu podepsalo až v době, kdy již nabyl účinnosti speciální zákon o převodu nepotřebného vojenského majetku. Ten nově stanovil, že v souvislosti s bezúplatným převodem vojenského majetku lze územní samosprávný celek omezit ve vlastnickém právu pouze zřízením věcného břemena. Zrušil tak i dříve sjednaná omezení vlastnických práv, která se netýkala věcných břemen. Účinnosti tedy pozbylo i omezení, podle nějž mělo Brno využívat pozemky nekomerčním způsobem.
    Podle starosty Brna-středu Libora Šťástky (ODS) se celá záležitost mohla vyřešit už před několika lety, kdyby Brno pokutu nezaplatilo a místo toho se s ministerstvem hned soudilo. "Apeloval jsem v tomto smyslu v roce 2008 na zastupitele, ale rozhodli jinak. Dnešní verdikt soudu vítám. My jsme od začátku toho sporu říkali, že ministerstvo nemá pravdu," řekl ČTK Šťástka, podle něhož dotčený areál na Kraví hoře stále leží ladem.
    Peníze nyní dostane brněnský magistrát, který je postoupí městské části Brno-střed. Právě z jejího rozpočtu je před lety na pokutu vzal. "Peníze se dostanou zpět do obecného rozpočtu a mohou sloužit například na opravy školek a škol či výstavbu hřišť a sportovišť," podotkl starosta.
    Projekt Wilson stál politickou kariéru někdejší starostku Brna-středu Dagmar Hrubou (ODS). Čelila obvinění ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku, soudy ji však nakonec osvobodily. Hrubá vinu odmítala a poukazovala mimo jiné na to, že Wilson Properity se za stanovených podmínek měla postarat o dekontaminaci půdy. Pokud by tak mělo učinit město, muselo by prý zaplatit mnoho milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články