Národní cenu za studentský design vyhrála kniha o Zlíně

Vložil
ČTK
11.11.2013 20:45
Praha


Praha - Hlavní cenu v soutěži Národní cena za studentský design získal Pavel Coufalík za autorskou knihu Zlín. Z publikace po rozevření plasticky vystupují stavby a objekty, které podle poroty "evokují atmosféru 20. a 30. let a představují koncept města, jehož sílu dokazuje kniha sama". Coufalík studuje na Fakultě multimediálních komunikací zlínské univerzity a cenu dostal na dnešním slavnostním vyhlášení výsledků 23. ročníku spolu s dalšími oceněnými.
    Coufalík je tak držitelem ceny Národní cena za studentský design 2013. Porota udělila ještě pět titulů Excelentní studentský design 2013 - například Petru Dubovi z pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové za závěsná svítidla s názvem Rekonfigurace. Základem lustru je nosný plastový díl vyrobený 3D tiskárnou, který nese světelný zdroj, a množství dřevěných kulatin plnících funkci svítidla; koncept umožňuje uživateli měnit tvarové varianty svítidla.
    Věra Kunhartová z Fakulty umění a designu ústecké univerzity dostala stejnou cenu za polohovací ortopedický vozík Seiza, Lucie Smyslová ze stejné fakulty navrhla topné akumulační těleso Malmö - stavebnicový systém umožňuje sestavit kamna dle přání zákazníka. Na VŠUP studuje Martina Žílová, jejíž kobaltové mísy točené na hrnčířském kruhu porota seznala také jako excelentní, stejně jako kombajn Martina Beinhauera taktéž z VŠUP. Jeho Mlátička John Deere S700 dostala také Cenu Národního technického muzea a Cenu Unie profesionálních designérů ČR.
    Dalších deset soutěžících studentů dostalo cenu Dobrý studentský design 2013. Podle Lenky Žižkové z pořádajícího Design Cabinetu se letos do soutěže přihlásilo 225 účastníků. Soutěž je od loňska mezinárodní, nejvíce zahraničních účastníků je ze Slovenska, přihlašují se ale i studenti třeba z Kanady.
0 komentářů
přidat komentář