V Troji má u Vltavy vyrůst nový sportovní areál za 146 milionů

Vložil
ČTK
08.11.2013 20:40
Praha

Praha - V pražské Troji by u stávajícího kanálu pro vodní slalom měl vyrůst nový sportovní areál s názvem Park vodních sportů Praha. Kromě venkovních sportovišť má vzniknout i druhý kanál pro vodní slalom. Výstavba parku bude stát podle předběžného vyčíslení nákladů 146 milionů korun. ČTK to zjistila z materiálu, který dostal od ministerstva školství k projednání magistrát. Projekt již odsouhlasili radní hlavního města.

    "Důvody záměru jsou především zklidnění a zároveň zatraktivnění lokality městské části Troja před protipovodňovým valem," píše se v dokumentu. Výhodou pak je přirozený spád vody přes trojský jez, což sníží náklady na "prohánění" vody slalomářským korytem. Další výhodou je podle materiálu i tradice pořádání vodáckých soutěží, díky nimž lidé o sportovišti vědí a budou jej navštěvovat.
    V novém areálu má být na pravém břehu Vltavy kromě stávajícího vodního kanálu také nový umělý kanál. Slalomová dráha bude 12 metrů široká, 270 metrů dlouhá a bude mít převýšení 3,16 metru. Celkem bude kanál měřit 529 metrů. Na dolním toku kanálu bude několik meandrů a odpočinková plocha pro veřejnost. "Zátoka bude sloužit pro neorganizované rekreační vodácké a rybářské aktivity," píše se v dokumentu. Přes kanál budou vybudovány dva mosty a rovněž tu bude skrz ostrov veden vratný kanál, kterým se budou lodě vracet na start.
    Vzniknout má rovněž víceúčelová plocha pro outdoorové aktivity, mezi nimi například lanové centrum, hřiště pro děti nebo venkovní posilovna a venkovní hřiště pro míčové sporty. Vybudována má být i kulturní aréna a letní kino.
    Sportoviště by mělo sloužit nejen profesionálním sportovců, ale přístupné bude i veřejnosti. Svá cvičení tu budou moci pořádat například i hasiči nebo policisté.
    Stávající závodní trať pro vodní slalom, kde se v září konalo mistrovství světa, se nijak upravovat nebude. Rovněž zůstane zachována cyklostezka, která vede podél Vltavy. Výrazně se nebude měnit ani zeleň, zachován bude lužní charakter plochy, budou tu pouze vysázeny nové stromy. "Stromy jsou navrženy v souladu s požadavky zajištění průchodu povodňových vln," stojí v dokumentu. V území budou zachovány i stávající objekty loděnic a sklady hrazení.
    Podél zahloubeného nového kanálu budou na svazích vybudovány tribuny z takzvaného pohledového železobetonu.
   Areál by měl podle předběžného odhadu stát 146 milionů korun. Z toho šest milionů stojí příprava projektu, 20 milionů půjde na výkupy pozemků a samotná stavba by měla stát 120 milionů korun. Na projektu by měly spolupracovat město a ministerstvo. Rada hlavního města projekt schválila již v letech 2010 a 2012, kdy podepsala Praha memorandum s ministerstvem školství. Schválena byla v minulých týdnech změna územního plánu, která výstavbu umožňuje.
0 komentářů
přidat komentář