O nabídce koupit automatické mlýny rozhodnou Pardubice v prosinci

Vložil
ČTK
08.11.2013 14:25
Pardubice

Josef Gočár

Pardubice - Na prosincovém zasedání by pardubičtí zastupitelé měli rozhodnout, zda město koupí automatické mlýny. Památka od architekta Josefa Gočára, která se nachází v centru Pardubic, je na prodej za 40 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice). Rozhodnutí už město několikrát odložilo.

    "Určitě se na prosincovém zasedání opět budeme zabývat automatickými mlýny. Město by mělo říct, jestli je kupuje, nekupuje. Do té doby bychom měli mít znalecký posudek, který nám v rozhodování pomůže," řekla primátorka.
    Město vlastní majetek za 8,2 miliardy korun a nepotřebných nemovitostí se začíná zbavovat v dražbách. Už před časem vedení radnice naznačilo, že by spíš dalo přednost spolupráci s investorem. S jedním zájemcem se už primátorka sešla. "Řekla bych, že je to pardubický patriot, mecenáš. Vyměňujeme si názory, co by v automatických mlýnech mohlo být," řekla.
    Radnice už před časem najala koordinátora, který zpracoval studii využití automatických mlýnů. V září zastupitelé odmítli pořízení další analýzy, která by zhodnotila i ekonomické hledisko možných kulturních i komerčních investic a projektů. Stála by více než půl milionu korun, což se mnoha zastupitelům zdálo příliš.
    Město teď pověřilo sdružení Mlýny městu, aby dál pokračovalo v přípravě dalších podkladů, jak s objekty dál naložit. "Skupina nabídne případnému zájemci možnou náplň automatických mlýnů. Bez participace s veřejným sektorem, občanských iniciativ nelze areál smysluplně provozovat," řekla primátorka.
    Památkově chráněné mlýny prodává společnost GoodMills, která v nich ukončila výrobu letos na jaře. Mlýny jsou jedním z prvních a nejslavnějších Gočárových návrhů. Postaveny byly v letech 1910 až 1925. Gočár se při návrhu mlýnů inspiroval anglosaskou architekturou. Stavby charakterizuje režné zdivo z tmavých a světlých cihel.
0 komentářů
přidat komentář