První úpravy v rámci revitalizace Karlova náměstí začnou na jaře

Vložil
ČTK
07.11.2013 11:25
Praha

Praha - První úpravy v rámci revitalizace Karlova náměstí začnou příští rok a vyjdou na zhruba 30 milionů korun. Zastupitelé hlavního města dnes rozhodli, že společně s naplánovanou rekonstrukcí tramvajové tratě budou zahájeny i úpravy náměstí.

    "Revitalizace Karlova náměstí má několik etap. V této první etapě se jedná o relativně kosmetické úpravy," řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), který materiál zastupitelům předložil.
    Tramvajová trať bude opravována na západním okraji náměstí v úseku mezi ústím Spálené ulice a Morání. Největší proměna náměstí se uskuteční na křižovatce Karlova náměstí s Rösslovou ulicí. Tady přibudou ve všech směrech nové přechody pro chodce a nově tu bude upraven systém semaforů. Na tramvajovou dopravu by neměla mít změna vliv, neměla by ani působit dopravní zácpy. Chodcům se tak zjednoduší cesta z jedné strany křižovatky na druhou.
    Nový přechod je chystán rovněž u tramvajové zastávky ve směru do centra naproti prosklené administrativní budově na rohu s Rösslovou ulicí. Další nový přechod bude před poliklinikou a rovněž nedaleko Faustova domu.
    Na křižovatce s Žitnou ulicí v severovýchodní části náměstí ubudou jízdní pruhy a změní se řazení automobilů. Rovněž budou upraveny okraje chodníků. Západní strana parku by se měla po celé délce lidem otevírat novým schodištěm, park by se tak měl lépe propojit se zastávkami a měl být snáz průchozí.
    Revitalizace Karlova náměstí má pokračovat v následujících letech, podle plánu Útvaru rozvoje hlavního města Prahy celkem vyjde na 250 milionů korun - původní plán počítal s částkou zhruba půl miliardy. Mimo jiné budou upraveny cestičky uvnitř parku, rozšíří se nároží parku a bude upraven prostor před kostelem svatého Ignáce.
    Dosud jedinkrát se park upravoval v roce 1998, a to u Novoměstské radnice. Proti rozsáhlému kácení stromů tehdy protestovali ekologové i obyvatelé Prahy 2. V roce 2008 uspořádala radnice architektonickou soutěž, v níž vybralo vítězný návrh, proti kterému se ale postavili památkáři.
    Karlovo náměstí, dříve zvané dobytčí trh, měří na délku 510 metrů a na šířku 130 metrů. Celková plocha je přes 80.550 metrů čtverečních.
0 komentářů
přidat komentář

Související články